Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Zomereczeem bij minipaardjes

Zomereczeem bij minipaardjes

 

Waar komt zomereczeem vandaan ?
Een van de meest voorkomende allergieën bij minipaardjes wordt veroorzaakt door insectenbeten bij paardjes die hier gevoelig voor zijn, en genereren ernstige jeuk verschijnselen .  De insecten die dit veroorzaken zijn knutten,  kleine mugjes  die je soms  in de avond, bij windstil en een hogere lucht vochtigheid  in grote getalen rondom een paardje in de wei ziet rond dansen.  Net als bij gewone muggen leggen de knutjes hun eieren in stil staande waterplasjes

De cullicoidesmug ( knut) laat tijdens het prikken van het paardje speeksel achter  wat tot een allergische reactie kan leiden.  Jonge paardjes hebben hier minder last , maar als ze een allergie hierop ontwikkelen komt dit meestal vanaf 2-3 jaar tot uiting. Helaas valt deze allergie nog niet te genezen , maar er zijn wel diverse hulpmiddelen om  de jeuk te verlichten en de aanvallen te verminderen.

 

Hoe zie ik dat het zomereczeem is ?
De knutjes  worden vanaf Maart actief, en de staart, manenkam  en de buiklijn zijn het eerste aan de beurt. Vanaf oktober zullen de knutten minder actief .

Je zult kunnen zien dat paardjes die extreem gaan staan schuren, kale plekjes gaan vertonen, en wondjes veroorzaken. Ze zoeken alle mogelijke plaatsen op  waar ze tegenaan kunnen schurken, bomen, afrasteringen, drinkbakken, voerbakken en wat er zoal voor handen is. Omdat er open wondjes kunnen ontstaan  kunnen bacteriën naar binnen dringen en ontstekingen veroorzaken.  Een onderzoek bij een dierenarts om zomereczeem vast te stellen is er helaas nog niet.

Er is ook een over erfelijke variant van zomereczeem , per definitie niet altijd overdraagbaar van merrie op veulen. Het is bekend dat paardjes met een donkere vachtkleur meer gestoken worden dan paardjes met een licht  kleur. Shetlanders zijn ook gevoeliger als andere minipaardjes.

 

Wat kan ik doen ?
Zorg voor een algemene goede conditie van je paardjes, en dat begint ook met goed uitgebalanceerde voeding , met aandacht voor een teveel aan eiwitten die huidproblemen verergeren.

Bescherm je paardje met een eczeemdeken , maar voordat je deze gaat gebruiken was je paardje met een betadine shampoo , en gebruik hierna een lotion die de jeuk verminderd. Er zijn diverse lotions en sprays op de markt om de jeuk te verminderen.

Binnen  hebben de paardjes minder last van de knutten, dus als je in de gelegenheid bent om ze tussen zonsopgang en zonsondergang binnen te zetten verdient dat de voorkeur.

Top