Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Winterdekens voor minipaardjes?

Winterdekens voor minipaardjes?

Het is winter, en we kijken soms zorgelijk naar onze kleine paardjes of ze zich wel voldoende warm kunnen houden.

De natuur heeft onze paardjes uitgerust met een prima mechanisme om zich tegen de kou te beschermen. Wanneer ze in goede conditie verkeren is de vetlaag op de huid met daarop een dikke wintervacht de beste isolatie. De haren gaan in de kou meer overeind staan waardoor er lucht tussenkomt die ook weer isolerend werkt. Het poetsen van een wintervacht is meer voor de doorbloeding van de huid, maar te grondig poetsen kan zelfs de beschermlaag aantasten. Een winterdeken drukt de haren plat, en de natuurlijke isolatie van de rechtopstaande haren verdwijnt hiermee.

Onze zachte winters geven bij een gezond paardje geen aanleiding om hierop in te grijpen, en ze onnodig in te pakken met dekens. Dekens kunnen ook onhandig en lastig zijn, passen niet altijd perfect, glijden naar opzij, of naar achteren, zijn lastig schoon te maken, en hebben ook banden onder de buik en om de achterbenen die uitschuiven met het risico dat een beentje erin verstrikt raakt.

Wanneer een paardje in zijn wintervacht staat te rillen, dan is er vaak iets anders aan de hand, en de oorzaak dient onderzocht te worden. In zo’n situatie is het wel raadzaam om je paardje in te pakken, hij heeft het om een andere reden koud, en het kost het dier veel energie om zijn kacheltje op te stoken. Je kunt de temperatuur controleren door je hand onder de deken te steken dan voel je direct of het een comfortabele warmte is.

EEN GESCHOREN PAARDJE  heeft wel bescherming nodig, zeker onder de 10 graden Celsius, de natuurlijke isolatie is weggehaald en deze moet nu aangevuld worden. Afhankelijk van de huisvesting is het raadzaam om bij strenge weersomstandigheden een geschoren paardje in de dekens in een tocht vrije binnen stal te huisvesten en het buiten zijn te beperken tot enkele uren per dag. Wanneer de deken niet goed waterdicht is, heb je lekkages en wordt de huid nat en vochtig met het risico op schimmels. Controleer dit goed, en wissel de deken voor een droog exemplaar wanneer dit aan de orde is. Onderzoek de isolatiewaarde van dekens in combinatie met de jaargetijden, want de keuze is reuze en je zult er meerdere nodig hebben om de natuurlijke vachtisolatie te compenseren.

Een goede constitutie is eigenlijk het antwoord op deze vraag.

 

Top