Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Wat moet je doen met de wintervacht?

Wat moet je doen met de wintervacht?

De winter komt er al bijna weer aan en bij je minipaardje groeit er een wintervacht. Bij gewone paarden die regelmatig getraind worden wordt deze vacht geschoren. Maar wat moet je eigenlijk doen bij een minipaardje? Immers worden deze niet bereden en zullen ze minder hard getraind worden. In deze blog kan je lezen hoe het bij grote paarden eraan toe gaat en wat de beste oplossing is voor jouw minipaardje.

 

De wintervacht
Je zal als ponyhouder vast wel gemerkt hebben dat de vacht van je pony dikker wordt in de winter. Als de temperatuur daalt gaat er een seintje in het brein van je pony af. Deze stuurt hormonen aan die zorgen dat de haargroei van de pony bevorderd worden. In de wintervacht bevinden zich 3 soorten haren. Als eerste zijn er de fijne haren. Deze zorgen ervoor dat de vacht geïsoleerd blijft. Als tweede zijn er de stugge haren. Deze hebben als functie de fijnere haren overeind de houden. Zo kan er meer warmte in de vacht blijven. Als laatste zijn er haren die de regen weren. Zo komt er minder kou in het binnenste van de vacht. Deze vacht dient er dus echt voor om de warmte te produceren en deze warmte vast te houden. Niet alleen de vacht helpt de pony te beschermen tegen de kou. Maar ook bijvoorbeeld de neus; deze is uitgerust om de lucht te verwarmen en de warmte in de longen binnen te houden.

 

 

Waarom scheren
Het scheren van paarden doen mensen natuurlijk niet alleen voor de lol of voor de fashion. De vacht is dus erg goed geïsoleerd en werkt als een soort winterjas voor je pony. Natuurlijk als ze bijna altijd buiten staan en er niet veel getraind mee word is het niet slim om je minipaardje (of een gewoon paard) te scheren. Maar stel dat je vaak gaat mennen, jumping of dressuur (link naar blog ‘wat kan je allemaal doen met een minipaardje’) gaat beoefenen is het misschien een overweging om je minipaardje te scheren. Als je je pony dagelijks gaat trainen of dat hij inspanning verricht gaat hij snel zweten. Doordat je pony zijn vacht goed geïsoleerd is, blijft het vocht vaak in de vacht hangen. Als het dan koud buiten is kan de pony gaan rillen en dat kan zelf leiden tot vervelende spierblessures. Dus als je pony niet dag en nacht buiten staat, vaak getraind wordt of snel zweet is het verstandig om hem te scheren.

 

Het scheren zelf
Het scheren voor in de winter is dus handig om je pony niet kou te laten vatten na het trainen. Ook help het bij bijvoorbeeld het schoonhouden van de vacht. Er blijft minder stof, zand of andere viezigheid in de vacht over, immers is de vacht minder dik en ben je sneller bij het huidoppervlak. Daarnaast kost de nazorg minder veel tijd, omdat je niet zo lang door die dikke vacht hoeft te borstelen.
Het scheren kan je beter doen nadat de wintervacht volledig is volgroeid. Bij de meeste pony’s is dat rond half oktober. Maar voor iedere pony is dat natuurlijk verschillend. De meeste mensen scheren twee keer in de winterperiode. Het scheren zelf hoort geen pijn te doen bij je pony, maar wel kunnen ze er een beetje angstig voor zijn. Vooral de eerste keer is erg raar voor een pony, omdat het best een herrie maakt en omdat het trilt. Doe voorzichtig en rustig met je pony en als het niet werkt kan je beter een bevoegd iemand vragen. Na het scheren van je pony moet je altijd erom denken dat je de scheerapparaat goed schoonmaakt. Hygiëne is erg belangrijk. Zorg dat je de haren tussen de messen goed verwijderd zodat je eventuele huidziekten of parasieten niet overbrengt naar een andere pony.

 

 

Scheermodellen
Voor je gaat scheren moet je natuurlijk eerst weten wat voor soort scheerapparaat je nodig hebt en wat voor model je eigenlijk wil doen. Algemeen gesproken gebruiken mensen een wat grotere en grover scheerapparaat voor het lichaam. Deze hebben grote en sterke messen, waardoor je eenvoudiger grotere oppervlakten kan scheren. Voor de wat kleinere en gedetailleerde oppervlaktes kan je dan een kleiner scheerapparaat zoeken. Dit heet ook wel een opscheermachine. Deze hebben kleinere en fijnere messen waardoor je beter en preciezer scheert.
Dan de modellen. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om je pony van top tot teen te scheren, maar er zijn ook verschillende modellen die beter bij de levensstijl van je pony passen. Bijvoorbeeld als je pony veel buiten staat, maar je traint er ook veel mee kan je kiezen voor het jachtmodel. Hierbij scheer je de plekken waar de pony het meest zweet weg, zodat het daar niet blijft hangen. Meestal blijven de benen en zadelplek ongeschoren waardoor deze beter beschermd zijn tegen de kou.

Een ander model voor paarden die in een wei lopen, maar hun warmte niet kwijt kunnen is de borst/buik streep. Hierbij scheer je een soort streep onder de buik, die vanaf de borst doorloopt tot aan de keel van je pony.

Als laatste voorbeeld is het lage streepmodel. Dit model kan je het best gebruiken voor als je pony maar lichte trainingen volgt, maar als snel zweet of zijn snel rilt bij het uitstappen. Hierbij scheer je ook de borst/buik streep, maar daarnaast scheer je ook het onderste deel van de zijkant van de buik en een stukje van de billen van je pony.

 

Na het scheren
Na het scheren moet je zorgen dat je minipaardje niet te veel kou vat nadat zijn wintervachtje eraf is. Dit kan je doen door middel van een winterdeken. Deze zijn lekker warm en vervangen als het ware de vacht van je pony. Ook voldoende (ruw)voer voeren voor je pony is belangrijk. Hierdoor krijgt hij meer energie en kan het lichaam zichzelf langer warm houden. Als je wel een training hebt gedaan met je pony zorg ervoor dat hij niet te snel afkoelt en misschien met een lichte deken uit te stappen. Als je je geschoren pony gaat wassen is het slim om dit met lauw water te doen en hem helemaal op te laten drogen voordat hij naar buiten gaat. Hierdoor vat hij geen kou door enige nattigheid. Let goed op dat je hem ook weer in een warm winterdekentje stopt.

 

 

De winter doorkomen met je minipaardje moet nu wel lukken. Weet goed of je wel veel met je paardje gaat trainen in de winter voordat je je pony gaat scheren. En als je pony geschoren is denk goed aan de dekens om hem warm te houden. Ook het schoonhouden van het scheerapparaat is belangrijk. Hierdoor help je je pony optimaal de winter door.

Top