Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Wat kun je allemaal met een  minipaardje doen?

Wat kun je allemaal met een minipaardje doen?

Minipaardjes zijn erg intelligent, nieuwsgierig en leergierig. Ondanks je niet op ze kan rijden zoals op een gewoon paard zijn er wel veel dingen die je met ze kan ondernemen. Het zijn knuffelingen en sociale dieren die erg gefocust op jou zijn. Net zoals bij grote paarden heeft elk minipaardje zijn eigen karakter. Over het algemeen zijn ze sterk en betrouwbaar. Er zijn verschillende dingen die een minipaardje kan doen. Hier de meest voorkomende:

 

Longeren
Het longeren, wat de paardenliefhebbers onder ons wel kennen, kan natuurlijk ook met een minipaardje. Uiteraard heb je voor een minipaardje wel een mini halster of longeer singel nodig. De longeer zweep en longe maken niet heel veel uit. Zolang het maar voldoende bij de pony past. Bij het longeren loop de pony in een cirkel om je heen. Dit kan in de drie verschillende gangen: stap, draf en galop. Aangezien een minipaardje niet bereden kan worden is dit een goeie oefening om ze vitaal te houden.

 

Springen over balkjes
Het springen over balkjes vinden minipaardje ook altijd erg leuk en houdt ze ook fit en gezond. Je kan met je minipaardje vrij springen of mee rennen en ze aan het halster houden. Bij vrij springen zet je aan beide zijden van het balkje een soort blokkade (bijvoorbeeld een lijntje of andere balkjes) om te zorgen dat je pony niet kan afwijken en dus wel over de hindernis moet springen. Door middel van een zweep of je stem drijf je de pony over de hindernis. Als het vrij springen niet lukt kun je ook altijd nog meelopen met je pony aan de halster met een halstertouw. Je kan er voorkiezen om zelf ook over het balkje te springen en je pony achter je aan mee te nemen of naast het balkje te lopen en je pony aan je zijde te houden, zodat die natuurlijk wel over het balkje gaan. In beide gevallen moet je rekening houden met de lengte van je minipaardje en de hoogte van de balken.

Vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur is ook een aanrader om te proberen met je minipaardje. Ze zijn erg slim en heel leergierig dus ze gaan het superleuk vinden. Kunstjes zoals steigeren, knielen of zelfs Spaanse pas kan je je minipaardje aanleren. Met snoepjes kan je de pony verschillende kunstjes aanleren en het versterkt de band met je pony. Natuurlijk kan je pony zijn aandacht er niet altijd bij houden en moet je rustig aan doen met de trainingen.

Mennen
Mennen met een minipaardje kan met een enkel- of dubbelspan. Hierbij zit je op een karretje achter je pony. Ook al lijken de minipaardjes klein, ze hebben een enorme kracht. Door middel van mennen kan je prachtige buitenritten maken, zonder op de rug van je pony te zitten. In stap, draf of misschien zelfs wel kleine stukjes galop neemt je minipaardje je mee op avontuur en kunnen jullie samen een mooie wandeling maken. Hou natuurlijk altijd rekening met de afstand en het gewicht dat je minipaardje krijgt. Mennen hoeft niet alleen in recreatief verband te zijn. Er zijn namelijk ook competities voor het mennen met minipaardjes.

Wandelen door de natuur
Als je zelf ook nog een beetje actief wil zijn kan je ook samen met je minipaardje erop uitgaan. Zonder kar of zadel. Gewoon lekker lopen aan een halstertouw met je minipaardje is ook al leuk. Als je een mooie omgeving hebt kan je die samen met je pony ontdekken en als je paardje niet snel bang is kan je zelfs door de straten lopen. Veel mensen zeggen ook wel ‘dat ze hun minipaardje uitlaten’. Samen een frisse neus halen en gezellig wandelen is leuk voor baas en minipaardje.

Keuring of show
Er zijn natuurlijk ook speciale keuringen of shows voor een minipaardje. Bij een keuring kijkt de jury naar je paardje van hoofd tot hoef. Ook naar de bouw en de voortbeweging wordt gekeken. Voor je op keuring gaat is het slim om je pony te laten stilstaan en weten hoe het voortbrengen werkt. Je minipaardje kan ook meedoen aan diverse shows. Sommige shows zijn besloten voor bepaalde stamboek pony’s, maar andere shows laten alle paardjes toe. Bij het inschrijven kan je aan verschillende onderdelen meedoen (bijvoorbeeld springen aan hand, vrijheidsdressuur enz.) Het oefenen en voorbereiden kan je dan thuis doen.

Knuffelen en veel liefde geven
Van alle dingen die je met je minipaardje kan doen is dit natuurlijk de belangrijkste. Lekker knuffelen, poetsen en spelen met je pony is heel erg goed voor de band tussen jou en je pony. Lekker wassen, hoefjes krabben, spelen met een bal of gewoon lekker knuffelen. Minipaardjes vinden het allemaal leuk. Hoe meer aandacht, hoe beter. Het zijn erg sociale beestjes en natuurlijk super lief!

Heel veel verschillende dingen die je dus kan doen met je minipaardje. Veel dingen die je met je grote paard kan doen kan ook gedaan worden met je minipaard. Een band opbouwen, trainen, de spieren soepel houden of gewoon lekker knuffelen. Met deze nieuwsgierige aagjes zal je je nooit vervelen.

Top