Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Wat kost een NMPRS minipaard?

Wat kost een NMPRS minipaard?

Vaak wordt gevraagd wat een minipaard kost. Echter is dit lastig te beantwoorden, omdat iedere verkoper de vrijheid heeft om zijn prijs te bepalen. Maar er zijn wel bepaalde indicaties te geven. Hieronder proberen we antwoord te geven op vraag wat een (NMPRS) minipaard ongeveer kost. 

Binnen het NMPRS stamboek worden verschillende bloedlijnen en rassen minipaarden gebruikt. Zo kan het dus voorkomen dat een NMPRS paardje volledig Amerikaans gefokt is en daardoor naast de NMPRS papieren, ook AMHA en AMHR papieren heeft bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor Appaloosa, Falabella en ASPC minipaarden.

Enorme verschillen in prijzen NMPRS minipaarden

Wat kost een minipaard (NMPRS)

De prijzen van NMPRS minipaarden verschillen enorm en dit heeft puur met de kwaliteit en bloedlijnen te maken in combinatie met de kleur, het geslacht, leeftijd etc. Een minipaard uit kampioensbloedlijnen met een geliefd kleurtje, die enorm goed kan bewegen, zal aanzienlijk duurder zijn dan een minipaardje uit de mindere bloedlijnen met een “simpel” kleurtje en weinig kwaliteit in de beweging.

Daarnaast zijn merries over het algemeen duurder dan hengsten, tenzij het een goedgekeurde dekhengst betreft met reeds de nodige resultaten behaald. De paarden die tevens uit de Amerikaanse bloedlijnen komen, zijn jaren geleden (of recent) geïmporteerd vanuit Amerika waardoor de prijzen van deze bloedlijnen ook wat hoger liggen dan bijvoorbeeld een minipaard met enkel NMPRS papieren.

Vraag en aanbod bepaald ook de prijs van een minipaard

Als laatste is het natuurlijk ook vraag en aanbod wat op de prijs van invloed is. Zoekt u een relatief simpel maar lief gezelschapspaardje zonder kampioensbloedlijnen of behaalde resultaten, zult u aanzienlijk goedkoper uit zijn dan wanneer je een goedgekeurde dekhengst of een goede (fok)merrie zoekt. De prijzen variëren dan ook van een paar honderd euro tot duizenden euro’s en alles daar tussen, afhankelijk wat u zoekt.

Voorbeeld: wanneer u een goedkoop minipaard koopt en deze heeft bijvoorbeeld zijn/haar afstamming of ouderdieren niet op orde, kunt u met dit minipaard niet naar keuring. Wellicht kan dit nog met terugwerkende kracht in orde gemaakt worden maar dit zal u een hoop tijd en extra kosten gaan kosten. Een wat duurder, hogere kwaliteit minipaard uit reeds bewezen en in orde bevonden bloedlijnen, heeft dit allemaal al netjes in orde.

Goedkoop ook duurkoop bij mini paardjes

Goedkoop is in veel gevallen vaak duurkoop. Verdiep u eerst in het ras, de bijbehorende stamboek(en) en ga eens langs bij verschillende fokkers om de verschillen tussen de paarden, bloedlijnen en fokkerijen te ervaren. Aan de hand van die informatie en adviezen van de fokkers, kunt u een weloverwogen en passende beslissing maken wat betreft het minipaard wat het beste bij u past.

Top