Wat is een A-Pony?
Tot welke hoogte spreken we over een pony? Hoe meet je die, en waar is dat belangrijk voor? Vaak heb je pony hoogtes nodig voor wedstrijden. Maar hoe zit dit nou precies? In deze blog leer je erover. Hierdoor krijg je een goed idee waarvoor schofthoogtes dienen.
De stokmaten
Als je een pony hebt als hobby dan is de hoogte eigenlijk niet zo van belang. Maar stel dat je mee zou willen doen aan wedstrijden, keuringen of shows dan is het toch handig om je je hierin te verdiepen. Volgens de vzw landelijke Rijvereniging (LRV) kunnen we pony’s in categorieën verdelen.
- a: <1,09m
- A: 1,09 – 1,16m
- B: 1,17 – 1,26m
- C: 1,27 – 1,36m
- D: 1,37 – 1,47m
- E: 1,48 – 1,56m
Deze afmetingen gelden voor de schofthoogte (schouderhoogte) en deze maten noemen we de stokmaten. Alleen in Nederland heb je de categorie E erbij. Hierdoor kunnen kinderen tot 18 jaar bij de ponyruiters wedstrijden rijden. Let wel goed op dat je op internationale wedstrijden dus niet mee mag doen in de ponyruiters wedstrijden als je pony in de E categorie valt.
Meten is weten
Het is leuk dat we nu weten welke categorieën er zijn. Maar hoe meten we nu in welke categorie onze pony valt? Elke pony die ingeschreven staat voor wedstrijden, keuringen of shows wordt jaarlijks opgemeten. Dit meten gebeurt tussen 1 januari en 1 april. Hiervoor krijg je een oproep. Je pony wordt jaarlijks gemeten tot en met hun achtste jaar. Dit doen ze omdat je pony natuurlijk groter kan groeien. Stel dat je pony niet gemeten kan worden in die periode, bijvoorbeeld omdat je je pony pas in mei krijgt, dan wordt er een afspraak gemaakt voordat de wedstrijd plaatsvindt.
Een pony wordt vierkant neergezet. Dit betekent dat de voor- en achterbenen parallel en loodrecht naast elkaar staan. Dan wordt er een uitschuifbare meetstok naaste de pony gehouden. Er zit een uitklapbaar dwarsstaafje aan de stok die op de schoft wordt gelegd. Het hoogste punt van de pony zijn rug. Op de stok kun je nu een getal zien. Als het op een decimaal eindigt wordt het afgerond op hele getallen. Bijvoorbeeld 137,7 cm wordt afgerond op 137 cm. Stel dat je pony beslagen is dan gaat er 1 cm van de hoogte af. Als er meerdere metingen zijn geweest dan geldt alleen de laatste meting.
Paarden en shetlanders
Bij IJslanders, fjorden en Falabellas wordt er gepraat over een paard in plaats van een pony, terwijl sommige wel de afmeting van een pony hebben. Dit komt omdat ze gebouwd zijn als een paard en omdat ze het karakter van een paard hebben.
Bij shetlanders zijn er nog weer andere stokmaten, omdat shetlanders natuurlijk onder pony’s vallen, maar nooit de hoogte van een A pony of groter kunnen krijgen. Dit is ook weer verdeeld in 4 categorieën.
- Minimaat: <0,87 m
- Kleine maat: 0,87 – 0,92 m
- Middenmaat: 0,93 – 0,98 m
- Grote maat: 0,99 – 1,07 m
Al met al zijn er dus verschillende categorieën waar je pony (en shetlander) in kunnen vallen. De metingen vinden plaats tussen 1 januari en 1 april. De pony wordt vierkant neergezet en gemeten met een meetstok. Door te weten in welke stokmaat je pony valt, kan je nu participeren in de juiste rubriek van wedstrijden, keuringen en shows.