Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Voeding voor minipaarden

Voeding voor minipaarden

Net als voor andere paarden is voeding een essentieel onderdeel voor minipaarden. De meeste minipaarden zijn warmbloedig en hebben naar verhouding meer nodig dan men in eerste instantie denkt. Uiteraard alles met mate, ze zijn klein van stuk en daardoor is overvoeren als snel gebeurt. Ieder paardje is anders dus het is even zoeken naar de juiste balans. Het is daarom aan te raden eens te informeren bij bijvoorbeeld een ervaren fokker.

Gras
Wanneer de minipaarden of pony’s op een groot weiland met volop gras in het zomerseizoen lopen, is het van belang dat deze niet teveel wordt bemest. Als het weiland teveel bemest wordt, wordt het gras erg rijk waardoor minipaarden, shetlanders en kleine pony’s snel hoefbevangen kunnen raken. Een keer bemesten is uiteraard noodzakelijk voor je gras maar laat het bij die 1x per jaar.
Veel minipaarden hebben in het zomerseizoen aan 24/7 weidegang, meer dan voldoende. Ter ondersteuning en voor de vitamine/mineralen is een basis brok of goede vitamine brok een goede aanvulling. Wanneer je liever het gras wat beperkt, kan je kiezen voor strook begrazing in plaats van het hele weiland in z’n geheel open te zetten. Met strook begrazing wordt het gras beperkt tot de strook die je geeft en kan je zelf kiezen wanneer je er een nieuwe strook bij geeft.

In de winter groeit er weinig tot geen gras meer en zitten er maar weinig voedingstoffen meer in. Dan is enkel gras of hooi voor een minipaard of pony niet meer voldoende. Het bijvoeren van goed hooi en wederom brok is noodzakelijk.

Brokken
De hoeveelheden brok, hooi en vitamine/mineralen verschilt per paardje en hangt volledig af van de grootte, leeftijd en gewicht van de minipaarden. Ook drachtige merries hebben naar verhouding meer nodig dan andere paarden, ter ondersteuning van het veulen. Met nadruk op de laatste maanden dracht en wanneer ze een veulen aan de voet hebben.

Alles verschilt per paardje natuurlijk en is afhankelijk van de grootte, leeftijd, gewicht maar ook bloedlijnen. Blijf toch in het achterhoofd houden dan het merendeel van de minipaarden toch echt warmbloedig zijn en daardoor meer nodig hebben dan de sobere rassen zoals een shetlander. Bij twijfel, informeer bij ervaren fokkers en minipaarden houders voor tips en informatie.

Tips: Uit ervaring weten we dat minipaarden en kleine pony’s erg gevoelig zijn voor zand in de darmen. Wanneer de dieren op kort gras of een zandpaddock gehouden worden, krijgen zij altijd wat zand binnen. Dit zand kan zich ophopen in de darmen waardoor deze de voedingsstoffen niet goed meer op kunnen nemen en wat uiteindelijk verstoppingen en koliek kan veroorzaken. Een aantal keer per jaar een zand kuurtje, helpt dit zand in de darmen af te voeren en kan zo vervelende problemen voorkomen.

Top