Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Vliegen overlast bij mini paardjes, what to do!

Vliegen overlast bij mini paardjes, what to do!

De temperaturen stijgen gelukkig weer, maar daarmee komt ook het vliegende volk tevoorschijn. Irritant rondom de ogen, dazen en mugjes steken met alle ongemakken voor je paardje in de wei en op stal.

Vliegen, mugjes, knutten, horzels en dazen zijn gek op de geur van een paardje en weten dat ze daar voedingsstoffen kunnen vinden. Het traanvocht van een paardje bevat eiwitten, een gewilde plek om te landen en te irriteren waardoor er meer traanvocht wordt afgegeven. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel met soms oogontstekingen als gevolg.

Plasjes in de wei zijn een gewilde plek voor het vliegende volk om hun eitjes kwijt te raken. Mest hopen zijn een voedselbron en broedplaats voor de vliegen. Stallen waar het vochtig is zijn een gewilde plaats om ook hier eitjes kwijt te raken

 

What to do?!!  Wat is er allemaal beschikbaar en wat kun je zelf doen?

  • Probeer de stallen zo vochtvrij mogelijk te maken en te voorzien van speciale lampen, plak strips en een ventilator die de luchtstroom in beweging zet.
  • Vliegenvallen ophangen, deze kun je kopen, maar met enig speurwerk op internet zijn deze ook gemakkelijk zelf te maken.
  • Voer en drinkbakken regelmatig met azijn en citroensap reinigen.
  • De weides mestvrij te houden, en weides met waterpoeltjes vermijden.
  • Insect werende planten om de buitenranden plaatsen. De volgende planten zijn hiervoor geschikt: Citroenmelisse, Citroengeranium, Lavendel, Rozemarijn, Goudsbloem en Kattenkruid.

 

Wanneer er dazen in de wei zijn (grote robuuste vliegen) kun je een dazen-val aanschaffen, voor de doe-het- zelvers zijn er handleidingen op internet te vinden, bekijk bijvoorbeeld eens: Sticky-Trap dazenval. Dazen bijten om bloed te zuigen en bijten door alles heen, ook door de meest gangbare sprays.

Het is bekend dat vliegen geen fan zijn van knoflook. Wanneer je een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid knoflook voert in de vorm van olie, poeder, gedroogd of vers (als ze het willen eten) is dat goed voor de weerstand en kan het als neven effect hebben dat de vliegen op afstand worden gehouden. Een combinatie van appelazijn en knoflook is ideaal voor in de zomer. Let wel op de dosering, paardjes met een gevoelige maag en te veel aan knoflook kan jeuk en allergische reacties veroorzaken en zelfs tot bloedarmoede leiden.

Vliegenmaskers en vliegendekens zijn te kust en te keur verkrijgbaar. Vliegendekens zijn van een licht materiaal die de lichaamstemperatuur niet verhogen, eventueel ook verkrijgbaar met halsstukken. Een vliegenmasker moet natuurlijk goed sluiten om het hoofdje zodat er vooralsnog geen vlieg meer tussen door kan komen.

Het goede nieuws is in ieder geval dat het vliegende volk in het najaar en zeker in de winter weer verdwijnt.

Top