Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Wat is het verschil tussen een paard en een pony?

Ook een veelgestelde vraag aan ons team: Wat is het verschil tussen een paard en een pony? Het meest duidelijke verschil tussen een paard en een pony is natuurlijk de maat. Pony’s gaan tot een maximale hoogte van 1.48m. Maar ook ras is bepalend. Het antwoord op de vraag wat nu precies het verschil is tussen een paard en pony, is dus de maat en het betreffende ras.

Afmeting vaak bepalend, maar ras ook

Natuurlijk zijn er ook rassen welke uitzondering zijn op deze regel. Zo zijn minipaarden vele malen kleiner dan 1.48m maar vallen ze toch onder de noemer paard. Dit geldt in de regel ook voor Haflingers, Fjorden, Arabieren en IJslanders bijvoorbeeld. Het verschil zit hem dus niet alleen in de maat maar verschilt ook per ras. Naast de hoogte van pony’s en paarden is natuurlijk ook de beweging een groot verschil. Zo bewegen grote paarden ruimer dan pony’s. (uitzonderingen daar gelaten uiteraard)

Verschil paard pony kleinste paardenrasBinnen de rassen minipaarden zoals NMPRS, Falabella’s en de Amerikaanse lijnen zitten ook veel maatverschillen. Deze kleine paarden komen voor in hoogtes van 70 cm tot en met 106 cm en alles daar tussen. Qua karakter, behoeften en voorkomen hebben ze alle kenmerken van warmbloedige paarden, ondanks dat ze zo klein van stuk zijn. Dit zit hem dus echt in het ras zelf. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de shetlander, deze is ook klein van stuk maar koudbloedig en valt onder de noemer pony ras.

Hoe kleiner het minipaard, hoe meer er op gelet moet worden op de correctheid van het dier. Zo heb je hele kleine minipaarden, soms nog wel onder de 70 cm maar deze zijn bijvoorbeeld niet allemaal correct. Dit kunnen minipaarden met het dwerg syndroom zijn. Deze hebben lichamelijke afwijkingen zoals scheve beenstanden, scheve tanden (extreme onder- of overbeet) of zijn compleet uit verhouding (een te groot hoofd voor een te klein lichaam). Gelukkig komen hier steeds meer mogelijkheden voor om te testen en deze afwijkingen op te sporen en uiteindelijk hopelijk toch uit te sluiten.

Wat is het verschil tussen paard en pony?

Het antwoord op de vraag wat nu precies het verschil is tussen een paard en pony, is dus de maat en het betreffende ras. Een pony ras of een paardenras.

Top