Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Tips voor het verwijderen van de wintervacht bij minipaardjes

Tips voor het verwijderen van de wintervacht bij minipaardjes

We kennen allemaal de paardjes die richting voorjaar als teddy  beertje rondlopen. Soms met heel veel losse haren waar je handen en kleren mee vol staan als je ze aait, soms ook met gaten in hun winterjas omdat ze niet gelijkmatig door hun verharing heen komen.

Met voeding kun je in een voorliggend stadium het paardje helpen makkelijker door zijn verharing heen te komen. Haren zijn gemaakt van Keratine, dit is een bepaald soort vezeleiwit. Het tekort aan eiwitten heeft dus invloed op de vacht. Het stimuleren van een goede vacht zit in de vitamine soorten E & A, selenium, mangaan, zink en koper. Deze onderdelen zitten standaard in een goede brok of muesli. Je kunt dagelijks een eetlepel lijnzaad of zonnebloem olie toevoegen die een extra glans bovenop een goede conditie toevoegt.

En ja dan komt het poetsen aan de beurt!  Met een rubberen roskam maak je ronddraaiende bewegingen over het hele lijf en met een hardere borstel verwijder je de losgeraakt haren. Dit stimuleert de bloedsomloop en het contact met je paardje. Hierna kun je er met een zachte borstel overheen om alles weer wat gladder te strijken. Besteed er minstens een half uur aan, maar met anderhalf uur ben je pas echt goed bezig.

Je kunt ook investeren in een waterblazer die veel gebruikt wordt in honden trimsalons. De krachtige blazer (zie het als een grote föhn) blaast letterlijk de losse haren uit de wintervacht. Dit is ook een handige machine om een nat paardje te drogen. Deze waterblazers beschikken ook vaak over een temperatuur regelaar en zijn dus ook voorzien van warme lucht. Je zult een paardje wel voorzichtig moeten laten wennen aan het geluid en de luchtstroom die over de vacht heen gaat maar de praktijk leert dat ze dit snel oppikken.

Een andere optie is om ook gebruik te gaan maken van een speciale borstel “shedding tool” die ze ook voor honden en katten gebruiken. Dit is een effectieve manier om de afgestorven losse haren te verwijderen. Sommige merken hebben ook een uitvoering speciaal voor paarden op de markt gebracht.

Het plukken van een wintervacht vergt wel enige vaardigheid. Paardjes hebben een gevoeligere huid dan honden en katten. Je pakt een klein plukje van de vacht vast en trekt zachtjes de losse haren eruit. Meestal gaat dit in fases door de weken heen maar je kunt een behoorlijk eind komen.

Top