Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Stamboek informatie Welsh

De Welsh pony

De Welsh pony is een pony die vanuit origine uit Groot-Brittannië komt. Het zijn zachtaardige pony’s die in verschillende stokmaten voorkomen. Ook zijn er meerdere stamboeken waar je je Welsh pony kan inschrijven. Minihorsemarket beperkt zich tot de kleinste onder de Welsh pony’s – de A Welsh tot <117 cm. Bekijk hier alle Welsh pony’s die te koop staan.

De historie van de Welsh

Toen de Romeinen leefden was de Welsh pony al een bekend pony ras. Dat hebben we kunnen concluderen uit verschillende geschriften die de Romeinen schreven over deze edele pony. Ze bevonden zich vooral in de bergen van Wales. De fokkers van deze pony’s wisten al heel snel wat ze aan het doen waren. Door o.a. de Keltische races wilden boeren goede dieren fokken, zodat ze de wedstrijd konden winnen en een flink bedrag in hun zak konden steken. Niet alleen de Romeinse, maar ook de Engelse fokkers hebben voor het Arabische bloed in de Welsh gezorgd. Dat is duidelijk zichtbaar aan het edel hoofd met veel Arabische trekken. De Welsh is dus één van de oudste Engelse ponyrassen. Door de strenge winters en schaars voedsel in de bergen in Wales heeft de Welsh zich ontwikkeld als een sterk, intelligent ras met veel uithoudingsvermogen.

Eerst kenden we in Nederland helemaal geen ponyrassen. Het begon allemaal in 1958 met twee paardenliefhebbers. Ze gingen in Wales op bezoek bij verschillende fokkers en importeerde een paar Welsh pony’s naar Nederland. In 1959 werd het Nederlands Welsh Pony Stamboek opgericht. En zo werd het ras steeds populairder. In 1974 werd er, na de viering van het 15-jarige jubileum van het stamboek, een Holland Welsh Show opgericht. Er waren in totaal 112 pony’s en kinderen die participeerden. Er werden klederdrachten uit Wales gedragen en de Welsh pony begon meer en meer bekend en geliefd te raken in Nederland. In 1994 werd de naam van het stamboek ‘Nederlands Welsh Pony & Cob Stamboek’. Tot op heden is het NWPCS-stamboek 1 van de grootste in Nederland. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld is de kwaliteit van de Nederlandse Welsh pony’s goed bekend.

Welsh

Het uiterlijk

De A-Welsh Mountain pony is een intelligente en leergierige pony met een uitstekend karakter. Ze zijn temperamentvol maar eerlijk met een groot uithoudingsvermogen. Daarnaast zijn ze mensgericht en kunnen dus zeker bereden worden. Ze hebben een edel hoofd met grote goedmoedige ogen en een smalle snuit. De bewegen zich recht, vlot en vrij. Alle kleuren zijn toegestaan o.a. schimmel en vos, maar bont niet.

De Stokmaten

De Welsh pony is weer in verschillende stokmaten onder te verdelen.

  • – A: <1,23m (Welsh Mountain Pony)
  • – B: <1,38m (Welsh Pony)
  • – C: <1,38m (Welsh Pony of Cob Type)
  • – D: 1,38 – 1,55m (Welsh Cob)
  • – Part Breds: gemengd bloed met minimaal 12,5% Welsh bloed

 

De B sectie heeft heftzelfde exterieur als de A sectie, maar ze hebben stevigere benen en zijn groter. Hierdoor zijn ze geschikter voor het berijden.

De C sectie is hetzelfde als de D sectie, maar de C sectie gaat maar tot maximaal 1,37m.

De D sectie heeft de grootste stokmaat en daardoor ook geschikt om bereden te worden door volwassenen.

De A sectie behoort tot 1 van de kleinste rassen. Dit is het oorspronkelijke ras waar de rest van de secties vanaf stammen. In Wales werden deze pony’s gebruikt in de mijnen. Daardoor moesten ze erg robuust zijn. Daarna zijn ze doorgefokt tot het Cob type. Deze waren meer geschikt voor het berijden.

Het gebruik

De A-pony kan een kind nog berijden, afhankelijk van de lengte en gewicht van het kind. Daarnaast kun je ze ook gebruiken als men-pony, knuffelpony en natuurlijk voor vrijheidsdressuur. Als je wat langer en zwaarder ben kan je beter op een C of D pony. Deze zijn wat groter en sterker

NWPCS

Het NWPCS-stamboek wordt gebruikt door fokkers, sportievelingen of gewoon mensen die een Welsh als hobby en voor het amusement hebben. Het is opgericht in 1902. Daarnaast is er ook nog een club opgericht voor Welsh pony liefhebbers. Als je lid bent van het stamboek ontvang je iedere maand een Welsh Magazine. Doordat de NWPCS continu bezig is met de beste pony’s te fokken zijn er meerdere regionale keuringen, totaal participeren er jaarlijks wel 1000-1500 Welsh pony’s op deze keuringsdagen. Daarnaast organiseert het NWPCS ook nog een merrie-en hengstenkeuring, nationale Welsh sport- en familie dag, een nationale veiling, landelijke gebruik- en aanlegtesten en dertig dagen testen voor NWR hengsten. Kortom allemaal leuke activiteiten voor Welsh pony fans.

WPCV

Naast het NWPCS-stamboek heb je ook nog het WPCV-stamboek. Deze twee stamboeken zijn allebei door de Nederlandse overheid goedgekeurd. Het WPCV staat voor de ‘Welsh Pony en Cob Vereniging’. Deze is in 1970 opgericht in Amersfoort. Leden zijn vooral uit Nederland zelf, maar er zijn ook leden uit het buitenland. Het WPCV-stamboek geven pasporten uit aan Welsh pony’s. Aan niet-Welsh pony’s worden neutrale paspoorten uitgegeven. Daarnaast organiseren ze ook shows waarin verschillende juryleden aanwezig zijn voor verschillende secties.

Welsh

NMPRS

De A-Welsh pony kan ook onder het NMPRS-stamboek behoren. Dit staat voor het ‘Nederlandse Minipaarden Registratie Stamboek’. Het is een Nederlands stamboek en geldt voor alle kleine rassen die onder de 1,06m zijn. Dit stamboek is opgericht in 1993. Tegenwoordig kan niet elk mini paardje meer bij dit stamboek terecht. Er zijn verschillende verscherpte eisen van voor toetreding:

  • – De afstamming moet bekend zijn
  • – Ouderdieren moeten opgenomen
  • – De pony moeten veterinair gekeurd zijn
  • – De pony moet een paspoort bezitten van het stamboek met de afstamming, premies en stokmaat.
Top