Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Stamboek informatie Shetlander

NSPS – (Engelse) Shetland pony

De Shetlandpony is rond 1800 ontdekt op de shetland eilanden, ten noorden van Schotland. Inmiddels is de shetland pony al ruim honderd jaar ook in Nederland aanwezig. Sinds 1937 wordt in Nederland in stamboekverband gefokt met de shetland pony’s en dus sinds die tijd ook alle resultaten bij gehouden en gedocumenteerd. De shetland pony hoort tot een van de oudste kleine pony rassen. In Nederland is er 1 stamboek en dat is het Nederlands Shetland Pony Stamboek (NSPS). Nederland is door het stamboek opgedeeld in verschillende fokgebieden en ieder fokgebied heeft elk jaar een eigen stamboek premiekeuring.

Bekijk hier alle Shetlanders die te koop staan.

Bouw

Een typische Shetlandpony is een harmonieus en evenredig gebouwde pony, met goede verhoudingen tussen het lichaam en de benen. De verhouding tussen het lichaam en de benen is bij een volwassen shetland pony ongeveer 50-50.

Beharing

De Shetlandpony heeft een dikke ruwe wintervacht. Hij heeft een dikke, volle bos manen en een volle lange staart.

Voorhand

Onder voorhand wordt verstaan het hoofd, de hals en de schoft van een pony. Het hoofd mag niet te groot zijn, het moet de wereld inkijken met mooie kleine oortjes erop. De hals moet voldoende lengte bezitten en niet te diep uit de borst komen. De schoft moet voldoende ontwikkeld zijn en de schouder moet niet te stijl zijn, dus schuin geplaatst en goed aangesloten. Ook belangrijk is dat de schoft hoger is dan het kruis.

Middenhand

De middenhand is het stuk tussen de voor,- en achterhand. Dit moet passen in het geheel. Daarbij hoort lengte, diepte en breedte. De ribben dienen wat schuiner naar achter geplaatst te zijn.

Achterhand

De achterhand moet voldoende lang en iets hellend zijn. De dijen moeten voldoende lang en bespierd zijn. Eigenlijk moet het hele lichaam van de Shetlandpony goed bespierd zijn. Het kruis mag niet te kort zijn en moet mooi uitlopen op de staart.

Beenwerk

Het beenwerk moet evenredig aan het lichaam voldoende lengte en forsheid bezitten. De gewrichten, evenals de hoeven, moeten goed ontwikkeld zijn. De benen dien recht onder het lichaam te staan.

Beweging

De bewegingen van de Shetlandpony moeten ruim, vlot en krachtig zijn.

Kleuren

Alles toegestaan behalve appaloosa.

Maat

De stokmaatindeling in Nederland van de Shetland pony:

  • De minimaat pony met een stokmaat t/m 86 cm
  • De kleine maat pony met een stokmaat van 87 t/m 92 cm
  • De middenmaat pony met een stokmaat van 93 t/m 98 cm
  • De grote maat pony met een stokmaat van 99 t/m 107 cm

Keuringen

Er worden ieder jaar door het hele land verschillende keuringen georganiseerd. Begin januari wordt de hengstenkeuring gehouden in Mariënheem. Op deze dagen worden alle goedgekeurde hengsten getoond en kunnen zij een premie ontvangen. In het voorjaar en in de zomer worden er allerlei fokdagen georganiseerd waar je met je pony’s naartoe kunt. Ook de nationale minikeuring en de nationale bontenkeuring zijn zulke fokdagen. Van eind juni tot begin oktober worden de premiekeuringen georganiseerd door de fokverenigingen. Elke pony mag ieder jaar maar een keer naar een premiekeuring. Je kunt met je pony naar de premiekeuring van de fokvereniging in jouw district. Als je op deze dagen verhinderd bent doordat je pony’s ziek zijn of een andere belangrijke reden kun je in oktober naar de nakeuring. Je pony wordt dan niet geplaatst en kan dus geen kampioen worden, maar kan wel in aanmerking komen voor een premie. Later in oktober wordt er het Nederlands kampioenschap georganiseerd waar alleen pony’s naartoe mogen die geselecteerd zijn op de premiekeuringen, dit zijn bijvoorbeeld alle kampioenen. Begin november wordt ieder jaar een speciale jongeren fokdag georganiseerd voor jongeren tot en met 21 jaar. In december vinden vier dagen hengstenkeuring plaats waar de jonge hengsten hun goedkeuring kunnen behalen.

Doeleinden

Naast enkel gezelschapsdier of fokkerij doeleinden is een shetland pony heel veelzijdig. Door hun robuuste bouw zijn het echte werkers. Zo zijn ze uitermate geschikt voor het aangespannen rijden maar ook voor lange lijnen, vrijheidsdressuur, werken aan de hand etc. Ook kunnen ze bereden worden door kleine kinderen.

Voor meer informatie over dit ras kan je het beste even op de website van het stamboek kijken: www.shetlandponystamboek.nl (Tevens gebruikt als bron)

Top