Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Stamboek informatie NMPRS

Minipaardjes met Nederlandse bloedlijnen

NMPRS staat voor het Nederlandse Minipaarden Registratie Stamboek en is, zoals de naam al aangeeft, gevestigd in Nederland. Zoals de Falabella’s de Argentijnse bloedlijnen zijn, gaat het bij het NMPRS om de Nederlandse bloedlijnen minipaarden.

Het stamboek is opgericht in 1993 en stond het stamboek open voor alle kleine rassen, mits onder de 106cm. Hierdoor konden eigenlijk alle rassen en bloedlijnen gebruikt worden, denk aan kleine Hackney’s, Welsh, Amerikaanse minipaarden, Falabella’s etc. Hierdoor groeide het stamboek erg snel. Inmiddels is het stamboek gesloten en kan niet zomaar elk paardje toetreden binnen het stamboek. Om een paardje te laten toetreden binnen het stamboek dient de afstamming bekend te zijn, dienen de ouderdieren stamboek opgenomen of veterinair gekeurd te zijn. NMPRS-minipaarden hebben een paspoort van het NMPRS-stamboek met daarin zijn/haar afstamming, premies en gemeten stokmaat bij stamboek opname vermeld.

Bekijk hier alle NMPRS minipaardjes die te koop staan.

Fok doel

Net als bij de Falabella Minipaarden is het de bedoeling om een groot paard in miniformaat te zien. Luxe, correct, goed bewegend met een werkwillig maar toch zacht karakter. Er zijn binnen het NMPRS 3 maatklassen waarin de paardjes zijn onderverdeeld. De minimaat, kleine maat en grote maat.

Maat

De minimaat is tot 86 cm. De kleine maat is van 87 cm tot en met 95 cm en de grote maat is van 96 cm tot en met 106 cm, alles gemeten op de schoft. Voor paardjes boven de 106 cm tot maximaal 125 cm bestaat het registerboek en het bijboek. Na veterinaire goedkeuring, het vastleggen en controleren van het DNA-profiel, mag er met deze dieren gefokt worden in combinatie met een reeds hoofdstamboek goedgekeurde (kleinere) dekhengst.

Exterieur

  • Het hoofd dient fijn en edel te zijn met een recht profiel en een mooi sprekend oog. Het hoofd dient in verhouding te zijn met de rest van het lichaam waarop de nek en lange hals mooi aansluit. Hengsten dienen een echte hengstenuitstraling te hebben.
  • De hals dient soepel, goed gespierd en niet te diep uit de borstkas te komen. Uiteraard met voldoende lengte met een mooie vloeiende overgang naar de goed ontwikkelde schoft.
  • De schouderpartij dient mooi schuin te liggen voor voldoende ruimte voor de beweging, niet te smal in de borst.
  • De rug en croupe dienen voldoende bespierd te zijn, voldoende lengte te hebben en passend in het geheel van de rest van het paardje.
  • Benen met voldoende lengte, hard, droog en correct onder het lichaam welke overgaan in nette, passende voeten met voldoende verzenen.
  • Qua beweging dient het paardje met voldoende ruimte en kracht te kunnen bewegen, het liefst met een krachtige afdruk en voldoende souplesse. Een mooi ruim voorbeengebruik en een sterk, onder tredend achterbeen gebruik wordt graag gezien.
  • Veterinair mogen de dieren geen gebreken hebben. Ook het gebit moet correct zijn. Een onderbeet is bijvoorbeeld niet toegestaan.
  • Qua kleur zijn alle kleurstellingen en patronen toegestaan. Denk aan zwart, bruin, vos, palomino, valk, cremello, perlino etc. Ook bont, appaloosa, overo en blauwe ogen zijn toegestaan.

Shows en keuringen

Elk jaar organiseert het NMPRS verschillende keuringen en shows voor de minipaarden van het stamboek. Of in het geval van de show, ook overige kleine minipaarden en pony rassen.

Elke eerste Zaterdag van April: Hengstenkeuring

Alle NMPRS hengsten vanaf 3 jaar, met hun afstamming en DNA in orde, mogen deelnemen. Eerst worden zij veterinair gekeurd alvorens ze de ring in mogen voor de premiekeuring. Tijdens de veterinaire keuring wordt er gekeurd op correcte been/voetstand. De tanden: Een onderbeet is niet toegestaan, overbeet maximaal 3mm. De knieën worden gecontroleerd net als de rest van het bewegingsapparaat en mag geen afwijkingen vertonen.

Iedere hengst waarmee gefokt wordt, dient tenminste stamboek opgenomen te zijn en meermaals op de keuring getoond.

Elke derde Zaterdag in Juni: Enter Twenter (Jeugd)keuring

Deze keuring is enkel voor de jeugd paardjes dus de 1 en 2-jarige paardjes, mits hun afstamming en ouders in orde. Er is hier geen veterinaire keuring, enkel primering in de ring. Wel dienen de paardjes vooraf gemeten te worden, aangezien ze ingedeeld worden op maat. Voor jeugd paardjes is deze keuring niet verplicht maar wel een mooie manier om wat ervaring op te doen. Daarbij is het natuurlijk leuk om eens met een paardje aan de keuring mee te doen.

Elke laatste Zaterdag van Augustus: Merrie keuring

Elke laatste Zaterdag van Augustus is er de merriekeuring. Hier kunnen 3 jaar en oudere merries en hun eventuele veulens aan de voet aan meedoen. Ook volwassen ruinen kunnen meedoen aan de ruinen rubriek voor primering. Ook voor de volwassen merries is er, net als bij de hengsten, eerst een veterinaire keuring voordat ze de ring in mogen voor primering. Ook hiervoor geldt dat de afstamming en ouder dieren van de merries in orde dienen te zijn. Veulens worden aan de voet van de merrie getoond in de ring. Iedere merrie binnen het stamboek waarmee gefokt wordt, dient tenminste stamboek opgenomen te zijn. Stamboek opname kan tijdens deze keuring of middels een veterinaire thuiskeuring zonder primering. Registerboek merries mogen niet in de keuringring verschijnen, hun nakomelingen pas vanaf 1 jaar mits binnen de maat.

Elke eerste Zaterdag van Juli: NMPRS Zomershow

Een ontzettend gezellige show voor iedereen die maar mee wil doen met zijn of haar paardje. Dit is dus voor zowel leden als niet-leden. ALLE minipaarden en pony’s, mits onder de 106cm mogen hieraan meedoen. Er zijn verschillende klassen, voor ieder wat wils: keuring klassen (mooi om te oefenen voor de echte keuring), Aangespannen rijden, springen aan de hand, theatherklasse (verkleden) en verschillende leuke, uitdagende andere klassen voor zowel jong en oud.

Doeleinden

Minipaardjes zijn zoveel meer dan enkel een veredelde grasmaaier! Zo zijn NMPRS-paardjes net sportpaardjes in een miniverpakking. Ze hebben een werkwillig karakter en zijn zeer leergierig waardoor ze uitermate geschikt zijn voor bijvoorbeeld vrijheidsdressuur, lange lijnen, grondwerk en de grotere maten voor het aangespannen rijden. Veel minipaardjes blijken ook erg geschikt voor zorgwerk, denk aan therapeutische werkzaamheden. Daarnaast zijn ze ook prachtig om te zien, om te presenteren op een show of keuring of om iets moois ter gezelschap in de wei te hebben of als stalmascotte.

Tips:

Gezien de regelgeving van het NMPRS de laatste jaren behoorlijk is veranderd maar ook is aangescherpt, is het verstandig voor de aankoop van een paardje, deze goed na te kijken op gebreken. Daarbij is het wellicht verstandig na te vragen bij het stamboek of het papierwerk van het betreffende paardje en zijn/haar ouders in orde zijn betreft stamboek opname en DNA. Gerenommeerde fokkers met verstand van zaken en liefde voor het ras kunnen hier de nodige uitleg over geven of de documenten tonen waarin dit vastgelegd is. Bij twijfel is het beste om even contact op te nemen met het stamboekkantoor.

Voor meer informatie over dit stamboek zie de website: www.minipaarden.nl (Tevens gebruikt als bron)

Top