Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Stamboek informatie NAS

Nederlands Appaloosa Stamboek

Het Nederlands appaloosa stamboek is een heel breed stamboek waar alle maten in voor komen (groot en klein). Aangezien deze website om minipaarden draait, lichten we enkel de minimaat even uit van het Appaloosa stamboek.

Het stamboek is door liefhebbers opgericht in 1967 voor paarden en pony’s met vlekkenpatronen welke ingebracht werden vanuit de gevlekte paardenrassen zoals de knabstruppers, Norikers etc. Inmiddels komen de vlekkenpatronen uit vele andere paarden en pony rassen. Bij de grotere paarden en pony’s zie je veel KWPN en NRPS-invloeden terug in de bloedlijnen. Bij de mini en kleine maat veelal shetlander, Welsh en soms wat Hackney invloeden.

Bekijk hier alle NAS minipaardjes die te koop staan.

Fok doel

Het fok doel van het NAS is het verkrijgen van rij typische, correcte paarden en pony’s welke tevens bruikbaar zijn voor eventuele sport en recreatie. Uiteraard met appaloosa vlekken en/of kenmerken. Alle maten zijn welkom, net als alle rassen, mits met vlekkenpatroon of appaloosa kenmerken. Bontpatronen en blauwe ogen zijn NIET toegestaan.

Maat

Binnen het NAS zijn er 3 maten: De minimaat, kleine maat en grote maat.

  • Mini maat is tot 1.07cm.
  • Kleine maat is 108cm t/m 148cm.
  • Grote maat is 148,1cm en groter.

Keuringen en shows

Het NAS organiseert meestal in Maart de landelijke hengstenkeuring. Hier worden alle maten aangeboden voor goedkeuring. Begin September vindt de centrale keuring plaats voor de jeugd dieren, merries en veulens. 1x per jaar organiseert het NAS een sportdag voor appaloosa paarden en pony’s.

Tips:

Controleer bij het stamboek in welk register of boek het betreffende paard of pony is opgenomen met het oog op de fokkerij. Verwar de kleur schimmel niet met appaloosa kenmerken.

Voor meer informatie over dit ras en stamboek kan je het beste even een kijkje nemen op de website van het stamboek: www.appaloosa-stamboek.com (Tevens gebruikt als bron)

* Heb je aanvullende informatie betreffende dit ras? Geef het ons gerust even door, wij staan altijd open voor feedback.

Top