Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Stamboek informatie Falabella

Raszuivere paardjes met Argentijnse bloedlijnen

Falabella’s komen voort uit de Argentijnse bloedlijnen wat minipaarden betreft. Een zogeheten groot paard qua bouw maar dan in miniformaat, met slechts ca: 1500 geregistreerde zuivere Falabella’s in Europa.

De Falabella geschiedenis gaat vele jaren terug. Ze werden namelijk omstreeks 1840 voor het eerst gezien in de buurt van Buenos Aires, Argentinië door de familie Falabella, waar het ras dus ook naar vernoemd is. Zij zijn begonnen met het fokken met de kleinste dieren uit de half wilde kudde. Er werd toentertijd o.a. gebruik gemaakt van enkele andere Argentijnse rassen om zo tot een klein, verfijnd minipaardje te komen. Uiteindelijk werd dit enkele jaren later een stabiel ras waarmee de bloedlijnen gesloten werden. Tot op de dag van vandaag zijn deze bloedlijnen raszuiver en komen de Falabella’s in zo’n beetje iedere kleurstelling voor. Elke raszuivere Falabella is in het bezit van de officiële documenten en DNA-rapporten van het Falabella Europe Stamboek.

Bekijk hier alle Falabella’s die te koop staan.

Fok doel

Falabella’s zijn klein doch correct en luxe. Het liefst wil men onder de 86 cm blijven maar de maximale stokmaat binnen het stamboek is 106 cm. Qua bouw een groot (rij)paard maar dan in miniformaat, correct, slanke bouw en een zacht maar werkwillig karakter is kenmerkend.

Fokdoelstellingen en deze ras standaard zoals deze zijn vastgesteld door het Falabella Stamboek Europe is tot stand gekomen na afstemming en instemming van het moederstamboek in Argentinië het ACCF.

Maat

De hoogte van 3 jaar en oudere Falabella’s, gemeten op de schoft, varieert tussen de 70 en 106 cm. Het stamboek hecht veel waarde aan de kleine maten < 87 cm, en daarom wordt dit gezien als een van de belangrijkste fok doelstellingen mits correct.

Exterieur

  • Het hoofd, heeft een recht of licht gebogen profiel, grote ogen en een slank edel voorhoofd.
  • De hals dient mooi slank te zijn met voldoende lengte, bespiering en niet te zwaar of diep uit de borst.
  • De schouderpartij wordt het liefst mooi schuin gezien met daarbij voldoende ruimte hebben om de beweging van het paardje tot zijn recht te laten komen. Daarbij uiteraard met een goed ontwikkelde schoft.
  • De lendenen van het paardje dienen goed bespierd te zijn.
  • De benen dienen voldoende lengte te hebben met een correcte voetstand, mooie smalle hoeven.
  • Qua beweging dient het paard met voldoende ruimte te kunnen bewegen, het liefst met een krachtige afdruk en voldoende souplesse. Een mooi ruim voorbeengebruik en een sterk, onder tredend achterbeen gebruik wordt graag gezien.
  • Qua kleur zijn alle kleurstellingen en patronen toegestaan. Denk aan zwart, bruin, vos, palomino, valk, cremello, perlino etc. Ook bont, appaloosa, overo en blauwe ogen zijn toegestaan.

Karakter

Zeer intelligent, leergierig, aanhankelijk en oplettend. Uiteraard is dit verschillend per bloedlijn en zijn er uitzonderingen. Zo staat de een net wat hoger in het bloed dan de andere, wat weer van invloed is op het karakter.

Stamboek keuringen & shows

1x per jaar vindt de Europese Falabella keuring plaats. Deze keuring is voor zowel hengsten, merries als veulens en voor alle leeftijden. Hier worden de paardjes veterinair gekeurd waarna ze in de ring gepresenteerd zullen worden. In de ring worden de paardjes geprimeerd en op volgorde van plaatsing neergezet. Normaliter vindt deze keuring plaatst op de laatste Zondag van Augustus. Het stamboek organiseert geen shows.

Doeleinden

Minipaardjes zijn zoveel meer dan enkel een veredelde grasmaaier! Zo zijn Falabella’s erg leergierig en werkwillig waardoor ze uitermate geschikt zijn voor bijvoorbeeld vrijheidsdressuur, lange lijnen, grondwerk en de grotere maten voor het aangespannen rijden. Veel minipaardjes blijken ook erg geschikt voor zorgwerk, denk aan therapeutische werkzaamheden. Daarnaast zijn ze ook prachtig om te zien, om te presenteren op een show of keuring of om iets moois ter gezelschap in de wei te hebben of als stalmascotte.

Tips:

Gezien de opkomst van vele kruisingen minipaarden, is het verstandig eerst informatie in te winnen over een paardje. Denk hierbij aan informatie na vragen bij het stamboek of het papierwerk van het betreffende paardje en het DNA met bijbehorende documenten. Gerenommeerde fokkers met verstand van zaken en liefde voor het ras kunnen hier de nodige uitleg over geven of de documenten tonen waarin dit vastgelegd is. Bij twijfel is het beste om even contact op te nemen met het stamboekkantoor.

Per 01-01-2020 heeft het FSE ( falabella stamboek europe) haar registraties over gedragen aan het Britse TFS www.thefalabellastudbook.com

Dit was aanleiding voor een groep Nederlandse fokkers een nieuw stamboek op te richten, welke inmiddels inmiddels zijn erkenning heeft van het Argentijnse moederstamboek. Een vereniging van en voor de leden, met weer een jaarlijkse keuringsdag en uitgiftes van paspoorten en stamboekpapieren (BVI)

Voor meer informatie over dit ras en hun activiteiten, zie de website van het stamboek: www.europeanfalabellastudbook.com

Top