Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Stamboek informatie AMHA

American Miniature Horse Association

AMHA is een afkorting van American Miniature Horse Association en is, zoals de naam al zegt, gevestigd in Amerika. Dit zijn zoals de naam al verklapt, de Amerikaanse bloedlijnen minipaarden. Amerikaanse minipaarden mogen maximaal 34” hoog zijn, gemeten op de laatste maanhaar. De laatste maanhaar zit meestal iets lager dan de schoft waar we in Europa normaliter op meten. Om deze reden worden meestal 2 maten genoemd bij Amerikaanse Minipaarden, zowel in inches (laatste maanhaar) als de schofthoogte in centimeters. Gemiddeld genomen is 34 inch rond de 86-88cm schofthoogte, verschillend per paardje en zijn/haar schoftontwikkeling.

Het AMHA bestaat al vele jaren en heeft het stamboek inmiddels gesloten. Dit betekent dat er geen andere rassen of bloedlijnen toegestaan zijn binnen het stamboek. Sinds kort hebben zij een klein “achterdeurtje” geopend en staan ze toe dat andere minipaarden rassen, mits onder de 34 inch kunnen worden overgeschreven. Het AMHA noemt dit hardshippen. In Amerika werken ze niet met paspoorten bij de paarden. De stamboekpaarden zijn enkel in het bezit van een stamboek document (papier). Geïmporteerde Amerikaanse paardjes dienen dus een Nederlands paspoort aan te vragen.

Bekijk hier alle AMHA minipaardjes die te koop staan.

Fok doel

Net als bij de overige minipaarden rassen is het fok doel van het AMHA ook om een groot paard maar dan in miniformaat te fokken. Het grootste verschil is dat het AMHA heel show gericht fokt en dus meer richting het Arabische type minipaard gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slank gebouwd paardje, met lange hals, lange benen en een mooie dish (knikje) in het hoofdje. Uiteraard met een correcte bouw en goede bewegingen.

Om voor het Amerikaanse stamboek te mogen fokken, hoef je niet met de minipaarden naar een keuring. Er zijn wel een paar andere vereisten; Het papierwerk dient in orde te zijn. Zo dient het paardje op naam van de eigenaar te staan, DNA getest op ouder dieren (dit heet Parentage Qualified) en 3 jaar oud te zijn zodat de papieren van een tijdelijk papier omgezet kunnen worden naar permanent. Het minipaard mag nog steeds niet groter zijn dan 34 inch op de laatste maanhaar. Een hengst mag dekken zodra hij 2 ingedaalde, gelijke ballen heeft. Hiervoor dient een zogeheten ballenverklaring te worden opgesteld door een erkend dierenarts.

Keuringen en shows

Zoals al eerdergenoemd, organiseert het AMHA geen keuringen. Dit houdt in geen premiekeuringen maar ook geen veterinaire keuringen of controles. Wat het AMHA wel enorm veel heeft zijn de shows. Deze shows worden zowel in Amerika als in Europa georganiseerd door verschillende Amerikaanse showclubs. Er zijn verschillende klassen waaraan mee gedaan kan worden met de minipaarden. Denk hierbij aan halterklassen, aangespannen rijden, performance klassen, jumping, obstakel, Liberty en nog veel meer. Het AMHA organiseert en hanteert geen keuringen. Daarentegen organiseren ze wereldwijd een hoop shows. Op de shows kunnen paardjes meedoen aan halterklassen, performance klassen, aangespannen rijden (driving), kleurenklassen, jumping en nog veel meer.

Tips:

Bij aankoop van een AMHA-paardje is het van belang dat de Transfer papieren ingevuld en getekend worden door de vorige eigenaar op papier en de nieuwe eigenaar. De vorige eigenaar betekend degene die als laatste op de achterkant van het stamboek papier vermeld staat. Gebeurt dit niet, kan je het paardje in Amerika helaas niet op je naam zetten en niet inzetten voor de shows of fokkerij. Check dit dus goed bij aankoop van een Amerikaans paardje. Veel AMHA-minipaarden zijn bij meerdere stamboeken geregistreerd. Zo is een paardje bijvoorbeeld zowel AMHA als AMHR (zie onderstaande uitleg over het AMHR) Om binnen Nederland te fokken en een paspoort aan te vragen is het NMPRS een goed stamboek om de paardjes te registreren en te laten keuren. Zo kan een minipaardje dus zowel AMHA – AMHR als NMPRS zijn.

Voor meer informatie over dit ras, de show organisaties, regelgeving en meer, kan je het beste even kijken op de website van het AMHA: www.amha.org (Tevens gebruikt als bron)

* Heb je aanvullende informatie betreffende dit ras? Geef het ons gerust even door, wij staan altijd open voor feedback.

Top