Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Stamboek informatie AMHR ASPC

American Miniature Horse Registery

Naast het AMHA-stamboek bestaat ook het AMHR. AMHR staat voor American Miniature Horse Registery. Het is maar 1 letter verschil en daarnaast lijkt dit stamboek ook erg veel op het AMHA. Het grote verschil is de maatvoering. Binnen het AMHR mogen de minipaarden ook groter dan 34 inch zijn, maximaal 38 inch gemeten op de laatste maanhaar. Het kan dus zijn dat sommige Amerikaans gefokte paardjes dubbele stamboek papieren hebben. Dit kan alleen bij minipaarden onder de 34” vanwege het AMHA. De grotere minipaarden hebben officieel dan alleen AMHR-papieren of zijn tevens ASPC geregistreerd (zie onderstaande uitleg over dit stamboek).

Bekijk hier alle AMHR minipaardjes die te koop staan.

ASPC – American Shetland Pony Club

Dit is eigenlijk een van de oudste verenigingen binnen de minipaarden wereld. Het ASPC bestaat namelijk al sinds 1888 maar het ras werd al gefokt begin 1800. ASPC staat voor American Shetland Pony Club en is ontstaan nadat minipaarden en shetlander liefhebbers deze dieren uit Europa ging importeren en hiermee ging fokken. Hackney’s hebben ook een zeer groot aandeel in de bloedvoering van een gedeelte van deze populatie stamboekdieren. De laatste 120 jaar is er ook gebruik gemaakt van andere rassen, om het gebruik te stimuleren. Ondanks dat in de naam Shetland pony wordt genoemd, is deze absoluut niet meer te vergelijken met de Engelse shetlanders die wij kennen. Wat dat betreft was showpony een betere benaming geweest.

Het ASPC en AMHR zijn eigenlijk 1 stamboek maar maken wel onderscheidt in het papierwerk aangezien de rassen ook steeds meer verschillend worden. Zo krijgen enkel de 100% ASPC gefokte minipaarden de ASPC-papieren. Wanneer er een ASPC gekruist wordt met een AMHR dan krijgt deze nakomeling alleen AMHR-papieren. Inmiddels zijn er ook veel AMHA, AMHR en ASPC-minipaarden geïmporteerd naar Europa en tevens toegelaten + opgenomen binnen het Nederlandse stamboek (NMPRS).

Bekijk hier alle ASPC minipaardjes die te koop staan.

Fok doel

Binnen het ASPC hebben ze verschillende stromingen qua bloedlijnen en registers. Dit zijn ze op een rijtje:

Foundation

Een ASPC uit de foundation lijn is qua exterieur gelijk aan de originele Engelse Shetlander.

Classic

Een ASPC uit de Classic lijn is een qua exterieur veel fijner gebouwd dan de foundation paarden. Deze lijn is ontstaan uit kruisingen van foundation paarden met andere kleine rassen van oudsher. Door het luxe exterieur en de vele invloeden van andere (luxe, kleine) rassen hebben de minipaarden uit deze lijn veel overeenkomsten met een Arabisch volbloed maar dan in het klein.

Modern Pleasure

De paarden uit deze lijn zijn veelal een stuk groter, luxer en hebben veel beweging. Hierdoor worden de paarden uit deze lijn vooral voor de aangespannen sport gebruikt.

Modern

Paarden uit de modern lijn zijn tevens luxe paarden met extreem goede bewegingen. Je zit in deze lijn enorm veel invloeden van de Hackney en Saddlebreds. Met deze, veelal wat grotere paarden wordt veel getraind aangespannen. Deze lijkt lijkt wat meer op kleine Hackney’s.

AMHR

Het AMHR-stamboek is verdeeld in 2 stromingen:

  • Division A; minipaarden onder de 34″ (86,5 cm)
  • Division B; minipaarden tussen de 34″ (86,5 cm) en 38″ (96,5 cm).

 

Sommige paarden vallen zowel onder het AMHR als ASPC en zullen dubbel papierwerk hebben.

Keuringen en shows

Net als het AMHA kennen het AMHR en ASPC-stamboek geen premie- of veterinaire keuringen. Wereldwijd zijn er wel veel shows waar de paarden aan mee kunnen doen.

Net als bij het AMHA zijn er halterklassen, aangespannen rijden, performance klassen, jumping en nog veel meer maar dan voor de iets grotere minipaarden.

Ook deze shows worden in Europa en Amerika door verschillende showorganisaties georganiseerd. In Europa worden de krachten nog wel eens gebundeld en kun je op 1 show terecht voor zowel de AMHA, AMHR als de ASPC-klassen.

Voor meer informatie over dit ras, de show organisaties, regelgeving en meer, kan je het beste even op de website kijken van het AMHR/ASPC: www.shetlandminiature.com (Tevens gebruikt als bron)

* Heb je aanvullende informatie betreffende dit ras? Geef het ons gerust even door, wij staan altijd open voor feedback.

Top