Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Soorten minipaarden

Soorten minipaarden, welke rassen zijn er? MinihorseMarket.com zet ze op een rij

De minipaardenwereld is voor velen ingewikkeld met alle verschillende soorten minipaarden, rassen en stamboeken. Er is namelijk zo veel informatie dat veel mensen er niet meer uit komen. Een gemakkelijke aanname voor velen is dan: “Alles wat mini is, is dus een minipaardje.” Echter is dit absoluut niet zo en helaas komen sommige mensen daar pas achteraf achter. Om daar een handje in te helpen, bij dezen alle minipaarden en bijbehorende stamboeken op een rijtje.

Falabella

Misschien wel van oudsher de bekendste: Het Falabella minipaard!

Falabella’s komen voort uit de Argentijnse bloedlijnen wat minipaarden betreft. Een zogeheten groot paard qua bouw maar dan in miniformaat.

Tot op de dag van vandaag zijn deze bloedlijnen raszuiver en komen de Falabella’s in zo’n beetje iedere kleurstelling voor. Elke raszuivere Falabella is in het bezit van de officiële documenten en DNA-rapporten van het Falabella Europe Stamboek.

Maat

De hoogte van 3 jaar en oudere Falabella’s, gemeten op de schoft, varieert tussen de 70 en 106 cm. Het stamboek hecht veel waarde aan de kleine maten < 87 cm en daarom wordt dit gezien als een van de belangrijkste fok doelstellingen mits correct.

Karakter

Zeer intelligent, leergierig, aanhankelijk en oplettend. Uiteraard is dit verschillend per bloedlijn en zijn er uitzonderingen. Zo staat de een net wat hoger in het bloed dan de andere, wat weer van invloed is op het karakter.

Gebruik & doeleinden

Minipaardjes zijn zoveel meer dan enkel een veredelde grasmaaier! Zo zijn Falabella’s erg leergierig en werkwillig waardoor ze uitermate geschikt zijn voor bijvoorbeeld vrijheidsdressuur, lange lijnen, grondwerk en de grotere maten voor het aangespannen rijden. Veel minipaardjes blijken ook erg geschikt voor zorgwerk, denk aan therapeutische werkzaamheden. Daarnaast zijn ze ook prachtig om te zien, om te presenteren op een show of keuring of om iets moois ter gezelschap in de wei te hebben of als stalmascotte. Daarnaast kunnen stamboek dieren uiteraard ingezet worden voor de fokkerij en keuringen.

Huisvesting en verzorging

Falabella’s (en de meeste overige minipaarden) kunnen worden bestempeld als warmbloedig. Dit betekend dat zij niet zoals een koudbloed (bijvoorbeeld de shetlandpony) tegen alle weersomstandigheden op gewassen zijn. Een Falabella kan prima 24/7 in de wei leven maar heeft wel graag de mogelijkheid om droog te staan en te kunnen schuilen voor extreem weer. Een schuilstal is daarom een absolute must have wanneer de falabella’s 24/7 buiten dienen te blijven. Overdag naar buiten en voor de nacht op stal is ook een goede oplossing.

Omdat de Falabella’s klein van stuk zijn, moeten zij ook meer moeite doen om warm te blijven. Gelukkig maken ze in de winter een lekkere dikke wintervacht aan. Doordat falabella’s klein van stuk zijn, is de voeding ook net even anders. Zo worden sommige falabella’s snel te dik maar het merendeel heeft ook daadwerkelijk veel voedingstoffen nodig om juist op gewicht te blijven. Verstandig is om aan een ervaren minipaarden fokker informatie in te winnen over de voeding en verzorging.

Voor meer informatie over dit ras en hun activiteiten, zie de website van het stamboek: www.falabella-europe.com

NMPRS – Nederlands Minipaarden Registratie Stamboek

NMPRS staat voor het Nederlandse Minipaarden Registratie Stamboek en is, zoals de naam al aangeeft, gevestigd in Nederland. Zoals de Falabella’s de Argentijnse bloedlijnen zijn, gaat het bij het NMPRS om de Nederlandse bloedlijnen minipaarden.

Het stamboek is opgericht in 1993 en stond het stamboek open voor alle kleine rassen, mits onder de 106cm. Hierdoor konden eigenlijk alle rassen en bloedlijnen gebruikt worden, denk aan kleine Hackney’s, Welsh, Amerikaanse minipaarden, Falabella’s etc. Hierdoor groeide het stamboek erg snel. Inmiddels is het stamboek gesloten en kan niet zomaar elk paardje toetreden binnen het stamboek.

Maat

Alles gemeten op de schoft. Voor paardjes boven de 106cm tot maximaal 125cm bestaat het registerboek en het bijboek. Na veterinaire goedkeuring, het vastleggen en controleren van het DNA-profiel, mag er met deze dieren gefokt worden in combinatie met een reeds hoofdstamboek goedgekeurde (kleinere) dekhengst.

  • De minimaat is tot 86cm.
  • De kleine maat is van 87cm tot en met 95cm
  • De grote maat is van 96cm tot en met 106cm.

Karakter

Nederlandse minipaarden zijn echte sportpaardjes in het klein. Ze zijn intelligent en leergierig, zeer lief doch oplettend en hebben een grote “will to please.”

Uiteraard is dit verschillend per bloedlijn en zijn er uitzonderingen. Zo staat de een net wat hoger in het bloed dan de andere, wat weer van invloed is op het karakter.

Gebruik & doeleinden

Minipaardjes zijn zoveel meer dan enkel een veredelde grasmaaier! Zo zijn NMPRS-paardjes net sportpaardjes in een miniverpakking. Ze hebben een werkwillig karakter en zijn zeer leergierig waardoor ze uitermate geschikt zijn voor bijvoorbeeld vrijheidsdressuur, lange lijnen, grondwerk en de grotere maten voor het aangespannen rijden. Veel minipaardjes blijken ook erg geschikt voor zorgwerk, denk aan therapeutische werkzaamheden. Daarnaast zijn ze ook prachtig om te zien, om te presenteren op een show of keuring of om iets moois ter gezelschap in de wei te hebben of als stalmascotte. Daarnaast kunnen stamboek dieren uiteraard ingezet worden voor de fokkerij.

Huisvesting en verzorging

NMPRS paardjes (en de meeste overige minipaarden) kunnen worden bestempeld als warmbloedig. Dit betekend dat zij niet zoals een koudbloed (bijvoorbeeld de shetlandpony) tegen alle weersomstandigheden op gewassen zijn. Een NMPRS minipaard kan prima 24/7 in de wei leven maar heeft wel graag de mogelijkheid om droog te staan en te kunnen schuilen voor extreem weer. Een schuilstal is daarom een absolute must have wanneer de minipaarden 24/7 buiten dienen te blijven. Overdag naar buiten en voor de nacht op stal is ook absoluut een goede oplossing.

Omdat de minipaarden klein van stuk zijn, moeten zij ook meer moeite doen om warm te blijven. Gelukkig maken ze in de winter een lekkere dikke wintervacht aan. Doordat minipaarden klein van stuk zijn, is de voeding ook net even anders. Zo worden sommige minipaarden snel te dik maar het merendeel heeft ook daadwerkelijk veel voedingstoffen nodig om juist op gewicht te blijven. Verstandig is om aan een ervaren minipaarden fokker informatie in te winnen over de voeding en verzorging.

Voor meer informatie over dit stamboek zie de website: www.minipaarden.nl

AMHA – American Miniature Horse Association

AMHA is een afkorting van American Miniature Horse Association en is, zoals de naam al zegt, gevestigd in Amerika.  Dit zijn zoals de naam al verklapt, de Amerikaanse bloedlijnen minipaarden.

Het AMHA bestaat al vele jaren en heeft het stamboek inmiddels gesloten. Dit betekent dat er geen andere rassen of bloedlijnen toegestaan zijn binnen het stamboek. Sinds kort hebben zij een klein “achterdeurtje” geopend en staan ze toe dat andere minipaarden rassen, mits onder de 34 inch kunnen worden overgeschreven. Het AMHA noemt dit hardshippen. In Amerika werken ze niet met paspoorten bij de paarden. De stamboekpaarden zijn enkel in het bezit van een stamboek document (papier). Geïmporteerde Amerikaanse paardjes dienen dus een Nederlands paspoort aan te vragen.

Maat

Amerikaanse minipaarden mogen maximaal 34” hoog zijn, gemeten op de laatste maanhaar. De laatste maanhaar zit meestal iets lager dan de schoft waar we in Europa normaliter op meten. Om deze reden worden meestal 2 maten genoemd bij Amerikaanse Minipaarden, zowel in inches (laatste maanhaar) als de schofthoogte in centimeters. Gemiddeld genomen is 34 inch rond de 86-88cm schofthoogte, verschillend per paardje en zijn/haar schoftontwikkeling.

Karakter

AMHA paardjes zijn een beetje de arabiertjes in het klein. Ze zijn intelligent, aanhankelijk en hebben een wakker maar lief karakter. Uiteraard is dit weer geheel afhankelijk van de bloedlijn waar ze uit komen. Zo staat de een net wat hoger in het bloed dan de andere, wat weer van invloed is op het karakter.

Gebruik & doeleinden

Minipaardjes zijn zoveel meer dan enkel een veredelde grasmaaier! Zo zijn AMHA-paardjes net arabiertjes in een miniverpakking. Ze hebben een werkwillig karakter en zijn zeer leergierig waardoor ze ook uitermate geschikt zijn voor bijvoorbeeld vrijheidsdressuur, lange lijnen, grondwerk en de grotere maten voor het aangespannen rijden. Veel minipaardjes blijken ook erg geschikt voor zorgwerk, denk aan therapeutische werkzaamheden. Daarnaast zijn ze ook prachtig om te zien, om te presenteren op een show of keuring of om iets moois ter gezelschap in de wei te hebben of als stalmascotte. Daarnaast kunnen stamboek dieren uiteraard ingezet worden voor de fokkerij.

Huisvesting en verzorging

AMHA minipaarden (en de meeste overige minipaarden) kunnen worden bestempeld als warmbloedig. Dit betekend dat zij niet zoals een koudbloed (bijvoorbeeld de shetlandpony) tegen alle weersomstandigheden op gewassen zijn. Een AMHA minipaard kan prima 24/7 in de wei leven maar heeft wel graag de mogelijkheid om droog te staan en te kunnen schuilen voor extreem weer. Een schuilstal is daarom een absolute must have wanneer de minipaarden 24/7 buiten dienen te blijven. Overdag naar buiten en voor de nacht op stal is ook absoluut een goede oplossing.

Omdat de AMHA minipaarden klein van stuk zijn, moeten zij ook meer moeite doen om warm te blijven. Gelukkig maken ze in de winter een lekkere dikke wintervacht aan. Doordat ze zo klein van stuk zijn, is de voeding van de minipaarden wel een aandacht punt. Doordat minipaarden klein van stuk zijn, is de voeding ook net even anders. Zo worden sommige minipaarden snel te dik maar het merendeel heeft ook daadwerkelijk veel voedingstoffen nodig om juist op gewicht te blijven. Verstandig is om aan een ervaren minipaarden fokker informatie in te winnen over de voeding en verzorging.

Voor meer informatie over dit ras, de show organisaties, regelgeving en meer, kan je het beste even kijken op de website van het AMHA: www.amha.org

AMHR – American Miniature Horse Registery

Naast het AMHA-stamboek bestaat ook het AMHR. AMHR staat voor American Miniature Horse Registery. Het is maar 1 letter verschil en daarnaast lijkt dit stamboek ook erg veel op het AMHA. Het grote verschil is de maatvoering. Binnen het AMHR mogen de minipaarden ook groter dan 34 inch zijn, maximaal 38 inch gemeten op de laatste maanhaar. Het kan dus zijn dat sommige Amerikaans gefokte paardjes dubbele stamboek papieren hebben. Dit kan alleen bij minipaarden onder de 34” vanwege het AMHA. De grotere minipaarden hebben officieel dan alleen AMHR-papieren of zijn tevens ASPC geregistreerd (zie onderstaande uitleg over dit stamboek).

ASPC – American Shetland Pony Club

Dit is eigenlijk een van de oudste verenigingen binnen de minipaarden wereld. Het ASPC bestaat namelijk al sinds 1888 maar het ras werd al gefokt begin 1800. ASPC staat voor American Shetland Pony Club en is ontstaan nadat minipaarden en shetlander liefhebbers deze dieren uit Europa ging importeren en hiermee ging fokken. Hackney’s hebben ook een zeer groot aandeel in de bloedvoering van een gedeelte van deze populatie stamboekdieren. De laatste 120 jaar is er ook gebruik gemaakt van andere rassen, om het gebruik te stimuleren.  Ondanks dat in de naam Shetland pony wordt genoemd, is deze absoluut niet meer te vergelijken met de Engelse shetlanders die wij kennen. Wat dat betreft was showpony een betere benaming geweest.

Het ASPC en AMHR zijn eigenlijk 1 stamboek maar maken wel onderscheidt in het papierwerk aangezien de rassen ook steeds meer verschillend worden.  Zo krijgen enkel de 100% ASPC gefokte minipaarden de ASPC-papieren. Wanneer er een ASPC gekruist wordt met een AMHR dan krijgt deze nakomeling alleen AMHR-papieren. Inmiddels zijn er ook veel AMHA, AMHR en ASPC-minipaarden geïmporteerd naar Europa en tevens toegelaten + opgenomen binnen het Nederlandse stamboek (NMPRS).

Maat

Het AMHR-stamboek is verdeeld in 2 stromingen:

  • Division A; minipaarden onder de 34 inch gemeten op de laatse maanhaar, dit is ongeveer 86,5 cm
  • Division B; minipaarden tussen de 34 inch (86,5 cm) en 38 inch (96,5 cm) gemeten op de laatste maanhaar.

 

ASPC paarden mogen niet groter zijn dan 46 inch op de laatste maanhaar gemeten. Dit is ongeveer 116cm.

Sommige paarden vallen qua maat en bloedlijnen zowel onder het AMHR als ASPC en zullen dubbel papierwerk hebben.

Karakter

AMHR paardjes zijn een beetje de arabiertjes in het klein maar dan net een tikje groter dan de AMHA paardjes. Ze zijn intelligent, aanhankelijk en hebben een wakker maar lief karakter. Uiteraard is dit weer geheel afhankelijk van de bloedlijn waar ze uit komen. Zo staat de een net wat hoger in het bloed dan de andere, wat weer van invloed is op het karakter.

De ASPC paardjes staan veelal wat hoger in het bloed. In de veelal wat hetere, doch zeer werkwillige karakters, komen nog veel hackney eigenschappen naar voren. Veel energie, alert, harde werkers en krachtig in karakter en beweging.

Gebruik & doeleinden

Minipaardjes zijn zoveel meer dan enkel een veredelde grasmaaier! Zo zijn AMHR-paardjes net arabiertjes in een miniverpakking maar dan net een tikkie groter dan AMHA paardjes. De ASPC paardjes worden wel eens vergeleken met mini hackney’s, gezien hun extreme bewegingen en veelal wat heter karakter. Ze hebben een werkwillig karakter en zijn zeer leergierig waardoor ze ook uitermate geschikt zijn voor bijvoorbeeld vrijheidsdressuur, lange lijnen, grondwerk en de grotere maten voor het aangespannen rijden. Daarnaast zijn ze ook prachtig om te zien, om te presenteren op een show of keuring of om iets moois ter gezelschap in de wei te hebben of als stalmascotte. Daarnaast kunnen stamboek dieren uiteraard ingezet worden voor de fokkerij.

Huisvesting en verzorging

AMHR minipaarden en ASPC’s (en de meeste overige minipaarden) kunnen worden bestempeld als warmbloedig. Dit betekend dat zij niet zoals een koudbloed (bijvoorbeeld de shetlandpony) tegen alle weersomstandigheden op gewassen zijn. Een minipaard kan prima 24/7 in de wei leven maar heeft wel graag de mogelijkheid om droog te staan en te kunnen schuilen voor extreem weer. Een schuilstal is daarom een absolute must have wanneer de minipaarden 24/7 buiten dienen te blijven. Overdag naar buiten en voor de nacht op stal is ook absoluut een goede oplossing.

Omdat de minipaarden klein van stuk zijn, moeten zij ook meer moeite doen om warm te blijven. Gelukkig maken ze in de winter een lekkere dikke wintervacht aan. Doordat ze zo klein van stuk zijn, is de voeding van de minipaarden wel een aandacht punt. Doordat minipaarden klein van stuk zijn, is de voeding ook net even anders. Zo worden sommige minipaarden snel te dik maar het merendeel heeft ook daadwerkelijk veel voedingstoffen nodig om juist op gewicht te blijven. Verstandig is om aan een ervaren minipaarden fokker informatie in te winnen over de voeding en verzorging.

Voor meer informatie over dit ras, de show organisaties, regelgeving en meer, kan je het beste even op de website kijken van het AMHR/ASPC: www.shetlandminiature.com

NAS – Nederlands Appaloosa Stamboek

Het Nederlands appaloosa stamboek is een heel breed stamboek waar alle maten in voor komen (groot en klein). Aangezien deze website om minipaarden draait, lichten we enkel de minimaat even uit van het Appaloosa stamboek.

Het stamboek is door liefhebbers opgericht in 1967 voor paarden en pony’s met vlekkenpatronen welke ingebracht werden vanuit de gevlekte paardenrassen zoals de knabstruppers, Norikers etc. Inmiddels komen de vlekkenpatronen uit vele andere paarden en pony rassen. Bij de grotere paarden en pony’s zie je veel KWPN en NRPS-invloeden terug in de bloedlijnen. Bij de mini en kleine maat veelal shetlander, Welsh en soms wat Hackney invloeden.

Maat

Binnen het NAS zijn er 3 maten: De minimaat, kleine maat en grote maat.

  • Mini maat is tot 1.07cm.
  • Kleine maat is 108cm t/m 148cm.
  • Grote maat is 148,1cm en groter.

Karakter

Omdat er veel verschillende rassen paarden binnen dit stamboek voorkomen, heeft dit ras niet echt een typisch karakter. Dit is geheel afhankelijk van de bloedlijnen en rassen die voorkomen in de bloedlijn van betreffende pony. De mini maat appaloosa’s stammen veelal af uit shetlander bloedlijnen maar ook invloeden van kleine welsh pony’s, falabella’s en de andere minipaarden rassen vind je inmiddels terug in de pedigrees.

Gebruik & doeleinden

Appaloosa pony’s zijn ook zeer breed inzetbaar. Doordat de minimaat veelal afstamt van shetlander bloedlijnen, zijn de pony’s wat steviger gebouwd waardoor ze ook geschikt zijn als kinder rijpony. Ook lange lijnen, aangespannen rijden, vrijheidsdressuur en grondwerk is waar deze pony’s uitermate geschikt voor zijn.

Huisvesting en verzorging

Ook hier geldt weer een beetje dat het lastig is in te schatten omdat er verschillende rassen en bloedlijnen in de pedigrees zit. De shetlander bloedlijnen zijn wat soberder en meer richting het koudbloedige dan bijvoorbeeld de appaloosa’s met een vleug welshbloed. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en weten zich hierin veelal ook goed te redden al is een schuilstal toch wel erg fijn. Verstandig is om een ervaren appaloosa fokker te vragen naar de voeding en verzorging welke het beste past bij dit ras en de betreffende bloedlijn waar de pony uit komt.

Voor meer informatie over dit ras en stamboek kan je het beste even een kijkje nemen op de website van het stamboek: www.appaloosa-stamboek.com

NSPS – (Engelse) Shetland pony

De Shetlandpony is rond 1800 ontdekt op de shetland eilanden, ten noorden van Schotland. Inmiddels is de shetland pony al ruim honderd jaar ook in Nederland aanwezig. Sinds 1937 wordt in Nederland in stamboekverband gefokt met de shetland pony’s en dus sinds die tijd ook alle resultaten bij gehouden en gedocumenteerd. De shetland pony hoort tot een van de oudste kleine pony rassen. In Nederland is er 1 stamboek en dat is het Nederlands Shetland Pony Stamboek (NSPS). Nederland is door het stamboek opgedeeld in verschillende fokgebieden en ieder fokgebied heeft elk jaar een eigen stamboek premiekeuring.

Maat

De stokmaatindeling in Nederland van de Shetland pony:

  • De minimaat pony met een stokmaat t/m 86 cm
  • De kleine maat pony met een stokmaat van 87 t/m 92 cm
  • De middenmaat pony met een stokmaat van 93 t/m 98 cm
  • De grote maat pony met een stokmaat van 99 t/m 107 cm

Karakter

Shetlanders worden nogal eens ervaren als ietwat eigenwijze en koppige pony’s, echter, heeft dit meestal met de opvoeding te maken. Vaak worden de pony’s als veulen gekocht en niet goed opgeleid. Als een veulen geen goede, consequente opvoeding krijgt dan leidt dat tot karakterproblemen. Shetlanders zijn werklustig, nieuwsgierig en leren graag nieuwe dingen. Ze zijn slim en mede door hun nieuwsgierigheid willen ze weleens aan de verkeerde kant van de omheining staan.

Gebruik & doeleinden

Naast enkel gezelschapsdier of fokkerij doeleinden is een shetland pony heel veelzijdig. Door hun robuuste bouw zijn het echte werkers. Zo zijn ze uitermate geschikt voor het aangespannen rijden maar ook voor lange lijnen, vrijheidsdressuur, werken aan de hand etc. Ook kunnen ze bereden worden door kleine kinderen.

Huisvesting en verzorging

In tegenstelling tot de minipaarden is een shetland pony juist koudbloedig en een sober ras. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en weten zich hierin ook goed te redden. Een shetland pony heeft aanleg snel te dik te worden en wordt gauw teveel gevoerd. Verstandig is om een ervaren shetland fokker te vragen naar de voeding en verzorging welke het beste past bij dit ras.

Voor meer informatie over dit ras kan je het beste even op de website van het stamboek kijken: www.shetlandponystamboek.nl (Tevens gebruikt als bron)

Samenvatting & vergelijking verschillende rassen

Omdat de minipaarden rassen in veel opzichten op elkaar lijken qua karakter, benodigdheden, huisvesting, onderhoudt en doeleinden, is het best lastig een vergelijking te maken. Toch hebben we geprobeerd een kleine vergelijking/samenvatting te maken.

Falabella & Nederlands minipaard (NMPRS)

Warmbloedige paardjes maar kunnen 24/7 buiten gehouden worden mits beschikking over schuilmogelijkheden. Afhankelijk van de bloedlijn maar over het algemeen hebben deze paardjes weinig aanleg om snel dik te worden. Qua voeding hebben ze naast hooi/gras zeker extra voeding stoffen nodig, met name de drachtige en/of zogende merries en showpaardjes. Van oudsher een sterk ras qua gezondheid en mogelijke afwijkingen.

Amerikaanse minipaarden (AMHA & AMHR) & American Shetland Pony’s (ASPC)

Warmbloedige paardjes maar zouden eventueel 24/7 buiten gehouden worden mits beschikking over schuilmogelijkheden al geven velen toch de voorkeur om lekker warm binnen te staan voor de nacht. Qua voeding hebben deze paardjes meer nodig dan je in eerste instantie denkt. Naast hooi of gras hebben zij zeker extra voeding stoffen nodig, met name de drachtige en/of zogende merries en showpaardjes. Doordat deze paardjes veelal hoog in het bloed staan, hebben ze net wat meer ondersteuning nodig. Qua gezondheid zijn deze paardjes over het algemeen net iets vatbaarder.

Appaloosa (NAS) & Shetland pony’s (NSPS)

Over het algemeen koudbloedige pony’s (shetlanders) maar bij de appaloosa’s afhankelijk vanuit welke bloedlijn ze komen. Ze zijn winterhard en kunnen wat soberder gehouden worden. Dat wil zeggen dat ze met goed hooi en/of gras, zich goed kunnen redden en qua extra voedingstoffen voldoende hebben aan  bijvoorbeeld een goede basis brok erbij ter aanvulling qua vitamine en mineralen.

Let op: Per ras zijn er altijd uitzonderingen mogelijk. Door de invloeden van vele verschillende bloedlijnen en rassen is het lastig een algemeen beeld te schetsen. Sommige paardjes kunnen dus wel degelijk afwijken van bovenstaande omschrijvingen. We adviseren daarom altijd om voldoende informatie in te winnen bij een ervaren fokker. Deze kunnen u van alle informatie voorzien betreffende hun bloedlijnen, paarden en de verzorging ervan.

Top