Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Rhinovirus bij Minipaardjes hetzelfde als Corona voor mensen?

Rhinovirus bij Minipaardjes hetzelfde als Corona voor mensen?

Ook Nederland wordt in februari 2021 weer opgeschrikt door het Rhino paardenvirus wat alle paardenevenementen heeft platgelegd.

Deze besmettelijke ziekte veroorzaakt verkoudheidsverschijnselen gepaard gaande met een snotneus, hoesten, dikke benen en voor de drachtige merries de vrees voor een spontane abortus doordat het veulen wordt afgestoten en overlijdt. De meest gevreesde variant is de neurologische vorm.

De verspreiding van het Rhinovirus vindt voornamelijk plaats door direct contact tussen paarden en of minipaardjes. Op plekken waar een grotere concentratie van paarden/minipaardjes aanwezig is en waar ook paarden/minipaardjes van het terrein komen voor wedstrijden, keuringen en/of demonstraties kan er een besmetting optreden. Het virus kan ook door mensen worden overgebracht via kleren, handen en/of schoenen. Wanneer het Rhinovirus wordt vastgesteld zal er een periode van quarantaine ingaan voor de gehele stal of de hele groep op de locatie.

Net als bij het Corona virus is de besmettingskans buiten en niet in contact komend met andere mini paardjes buiten de eigen groep gering. Het virus verspreid zich via de lucht in kleine ruimtes en binnen ruimtes, maar vooralsnog is voorzichtigheid geboden voor de eigenaren die zich veelvuldig op paardenbedrijven begeven. Goed douchen, schone kleren en schone schoenen kan deze vorm van overbrengen beperken.

Het minipaardje beschermen tegen Rhinopneumonie en dan de verkoudheidsvorm is betrouwbaar te noemen, maar dit moet dan wel 2 x per jaar worden toegediend. Dit zal tegen het afstoten van het ongeboren veulen minder effectief zijn, om dit tegen te gaan dient er 4 x per jaar te moeten worden gespoten.

Nu we allemaal ook te dealen hebben met alle maatregelen rondom het Corona virus is het bewustzijn van hoe de overdracht van virussen door de lucht werkt al meer dan een jaar gaande. Het Rhinovirus werkt bijna hetzelfde, als iedereen goed oplet en geen gekke dingen doet kan er niet zoveel fout gaan. Mensen die zich weinig aantrekken van de voorzorgsmaatregelen kunnen de oorzaak zijn van uitbraken die veel dierenleed veroorzaken.

 

Top