Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Prijs van een pony -minipaardje?

Prijs van een pony -minipaardje?

Wat is de juiste prijs voor een pony en een minipaardje ?

De verkoopprijs van een pony en een minipaardje wordt bepaald door verschillende factoren

  • Ras
  • Afstamming
  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Gezondheid
  • Uiterlijke kenmerken
  • Opleiding

 

RAS
Het ene ras(stamboek) is meer gewild als het andere ras, bij het ene ras is er een grotere populatie als bij het andere ras, wat van invloed is op de prijs en beschikbaarheid van een paardje wat in de verkoop komt.

 

AFSTAMMING
Aangekomen bij 1 van deze rassen (stamboek ingeschreven paardjes) is een bewezen en geprimeerde afstamming een indicatie om voor goed nageslacht te zorgen. Dit zal een opwaardering van de prijs geven.

 

GESLACHT
Bij de grotere (rij)paarden lijkt het geslacht minder van invloed op de prijs te zijn. Bij de vrouwelijke pony’s en minipaardjes ligt de gemiddelde prijs hoger als van de mannelijke dieren. Ervan uitgaande dat de merrietjes voor nageslacht kunnen zorgen en de helft van een populatie (ras) uitmaken, dan zullen vaak alleen de knapste mannetjes in aanmerking komen om hun genen door te geven. De allerknapste mannetjes liggen dan ook vaak hoog in prijs, maar dit is door de bril van de jury of de fokker/eigenaar, en het is aan de verkoper/ koper om hierover tot overeenstemming te komen.

 

LEEFTIJD
De jeugd (0-3 jaar) heeft de toekomstverwachting, maar moet ook volwassen worden. Pony’s en minipaardjes bereiken tussen de 4-6 jaar hun volwassen status, maar kunnen ook verassend oud worden (25-30 jaar).

 

GEZONDHEID
Bij de aankoop van een pony of minipaardje is het natuurlijk belangrijk om de conditie van het dier te kunnen beoordelen, als u hier onzeker over bent neem dan iemand met u mee die daar deskundig in is en kan beoordelen of er een zorgvraag komt te liggen, en wat u hiervoor moet doen om een paardje in goede conditie te krijgen.

 

UITERLIJKE KENMERKEN
Wanneer u zich beperkt tot 1 bepaald ras (stamboek) dan staan de uiterlijke kenmerken beschreven in een stamboek. Aan de hand van deze beschrijving kunt u zich een oordeel vormen of de pony of minipaardje hieraan voldoet. Kleur is meestal onder de rassen geen uiterlijk kenmerk, maar voor veel mensen een uitgesproken wens, en veel wensen voor een bepaalde kleur kan een toeslag op de vraagprijs geven. Maar zoals een oud gezegde spreekt: een goed paard heeft geen kleur!

 

OPLEIDING
Een pony of minipaardje die een goed verzorgde start in zijn jonge jaren heeft gehad, in aandacht verzorging en begeleiding zal hiervan de vruchten dragen in de rest van zijn leven. De meeste mensen zijn op zoek naar een vriendelijke betrouwbare kindvriendelijke pony of minipaardje. Herkomst en afkomst is soms moeilijk te achterhalen, en een angstig of getraumatiseerd paardje heeft ergens een slechte ervaring opgedaan, maar verdient ook een liefdevolle en geduldige omgeving waar ze hun vertrouwen kunnen herwinnen. Een pony of minpaardje mits goed opgeleid voor de menwagen/vrijheidsdressuur/zadel kan een toegevoegde waarde zijn, zoals ook de A pony ’s die hun benodigde resultaten op wedstrijden hebben behaald. Ook hiervoor geldt wanneer u weinig ervaring heeft om hier een oordeel over te vormen, neem een ervaringsdeskundige mee die hier licht over laat schijnen.

De prijzen op Minihorsemarket variëren tussen de €500 en €5.000 oplopend tot soms wel €10.000, er is geen gulden regel voor de vraagprijs van een pony of minipaardje, maar bovenliggende factoren zijn een handvat om tot een onderbouwde prijs te komen.

Top