Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Orenspel bij Minipaardjes, wat vertellen ze je ?

Orenspel bij Minipaardjes, wat vertellen ze je ?

Aan de oor stand van je minipaardje kun je veel aflezen omdat ze elk oor onafhankelijk van elkaar 180 graden kunnen draaien. Wanneer ze relaxed in een weiland staan kunnen ze elk klein geluid detecteren en van nature bepalen welke kant ze heen moeten vluchten. Hun gehoor is vele malen beter ontwikkeld als bij mensen en ze horen de geluiden harder en kunnen ook andere toonhoogtes horen die voor mensen niet waarneembaar zijn.

Geluiden op een afstand van 4 kilometer zijn voor hun hoorbaar, hoog frequentie zoals bijvoorbeeld het geluid van een vleermuis is waarneembaar, laagfrequentie in de grond wordt overgebracht door het kaakbeen naar het middenoor.

Door te kijken naar de stand van de oren in combinatie met hun lichaamstaal kun je hun emotionele toestand monitoren.  Je kunt zien waar hun aandacht op gericht is, of ze dreigen te schoppen, of dat ze ergens een ongemak hebben. Oren gespitst naar voren dan is daar de aandacht op gericht, maar ze kunnen ook 1 oor op jouw richten en met het andere oor de omgeving af scannen.

Een angstig paardje zal in combinatie met zijn gespannen lichaamstaal zijn focus en oren  op het angstige voorwerp richten. Een paardje in paniek en op de vlucht zal de oren naar beneden en naar achteren richten.

Nervositeit zal zich laten zien door een orenspel wat alle kanten op beweegt

Bij agressief gedrag gaan de oren plat in de nek, en hoofd en hals houding zal dalen

Bij ontspanning zullen de oortjes relaxed een beetje opzij hangen. Maar ontspannen oortjes en spanning in de ogen, de neus en de lippen kan ook duiden op een lichamelijk ongemak.

We herkennen ook een neutrale niks aan de hand stand. Bij deze stand staan de oortjes rechtop en de oorschelpen naar buiten gedraaid zodat het een zo’n groot mogelijke bereik van geluiden kan opvangen.

Het gaat ook echt wel om het totaal plaatje, maar de oortjes zijn een goede indicator van de gemoedstoestand. Wanneer je veel observeert zal je de verschillen gaan waarnemen.

Top