Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Natuurlijke manier van ontwormen

Natuurlijke manier van ontwormen

Naar aanleiding van onze voorgaande blog die over het ontwormen van een minipaardje ging, is er ook een alternatief voor het ontwormen. Je kan namelijk je pony ontwormen op een natuurlijke manier, met natuurlijke middelen. Daardoor maakt je dus geen gebruik van medicijnen.

 

Darmflora

Darmflora betekend eigenlijk alle slechte en goede bacteriën die in je darmen leven. Deze bacteriën helpen ons met verschillende goede dingen. Zo verteren we ons voedsel beter, helpt het ons gezond en immuun te houden, is het handig voor de spijsvertering en daarbij komt dus de stoelgang. Niet alleen wij beschikken over darmflora maar pony’s dus ook. Als je ontwormings middelen gebruikt bij pony’s dan bestrijdt die niet alleen de slechte bacteriën in de darmen, maar ook de goede. Als je dus een ontwormings kuur gebruikt bij je pony breekt dat het gehele darmflora af. Daardoor moet die opnieuw opgebouwd worden. Maar als je dus te vaak het middel afbreekt kan de darmflora niet meer goed opgebouwd worden. Dit zorgt er dus voor dat de goede bacteriën ook niet meer aanwezig zijn.

 

Wormen in de darmen
Elke pony draagt een aantal wormen in zijn/haar darmen. Dit zorgt ervoor dat de aantallen in balans blijven. Maar zodra er in de darmen te veel wormen aanwezig zijn, kan dat slecht zijn en kunnen pony’s dus ziek worden. Dit kan je dus bestrijden. Natuurlijk is ontwormen niet slecht voor een pony, maar als je het teveel doet kan het de balans verstoren. Daarbij komt ook dat wormen op een gegeven moment immuun worden voor de ontwormings kuur.

 

De bestrijding
Zoals in de vorige blog ook beschreven staat kan je er veel aan doen om te zorgen dat de wormen niet verspreiden. Bijvoorbeeld dat de weerstand van je pony goed moet blijven. Dit kan je doen door goede en niet te veel voeding geven, de hygiëne onderhouden van je pony en natuurlijk een goed georganiseerd weidemanagement te hebben. Maar stel nou dat je pony toch te veel wormen heeft, maar je de pony geen chemische medicijnen wil geven. Dan kan je de pony natuurlijk ontwormen.

 

Probiotica
Het eerste natuurlijke middel is probiotica. Deze bouwt op natuurlijke manier de darmflora weer op. In probiotica zitten levende bacteriën die, bij een goede hoeveelheid, de disbalans in de darmen weer herstellen. Hierdoor verbeterd de weerstand van je pony en daardoor kunnen er moeilijker slechte wormen nestelen.

 

 Diamoteeënaarde
Diamoteeënaarde wordt ook wel celiet genoemd. Dit natuurlijke middel bestaat uit skeletjes van 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes. Deze kunnen in zoet- of zeewater ontstaan en het skelet bestaat uit (bijna) 100% silicum en andere sporenelementen. Dit bestrijdt vooral wormen en zorgt ervoor dat eitjes in de mest van je pony niet veranderen in larven. Ook heeft het een versterkend effect van de maag en beschermt het de darmwand.

 

Kruiden
Bepaalde soorten planten of kruiden kunnen ook een positief effect op de wormen hebben. Door het afwisselen van verschillende kruiden worden de infecties van wormen verminderd. Voorbeelden van kruiden die wormen bestrijden zijn bijvoorbeeld knoflook (Allium sativum), bitterhout (Picrasma excelsa), Gladde iep (Ulmus fulva), kaneel (Cinnamomum zelandicum) of Thijm (Thymus vulgaris). Maar ook kruiden helpen tegen het versterken van het immuunsysteem, bijvoorbeeld Griekse Alant (Inula helenium), Venkel (Foeniculum vulgare), Cayenne (Capsicum minimum) en Kleefkruid (Gallium aperine). Om zelf de hoeveelheid en de samenstelling van kruiden zelf te maken is een groot risico. Tenzij je zeker weet dat het geen kwaad kan voor je pony kan je het proberen. Maar het meest aan te raden is om samen met een deskundige een kruidenmengsel af te stellen die voldoet aan de eisen van je pony.

 

Verm-X
Een voorbeeld van een kruidensupplement is Verm-X. Deze is in brokjes te verkrijgen, waardoor het makkelijker is voor de pony om het de consumeren dan zo’n spuit met pasta. De Verm-X ondersteunt de darmgezondheid en bestrijd wormen. Het bestaat uit elf kruiden en is ook nog verkrijgbaar als voer of in vloeibare vorm. Voor de dosering kan je de bijsluiter raadplegen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer natuurlijke producten die je voor je pony kan kopen. Het voordeel van deze producten is dat het versterkend is voor de darmflora en de weerstand. Voor het beste middel kan je het beste informeren bij een bevoegde deskundige. Hierdoor kan jij je pony ontwormen op een natuurlijke en gezonde manier.

Top