Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Mennen met een minipaardje

Mennen met een minipaardje

 

Het beleren van een minpaardje voor een wagen vergt de nodige ervaring  en een gedegen begin in het grondwerk.  Wanneer een  minipaardje in paniek raakt heeft het de kracht die nauwelijks te houden is. Dus voorkom ongelukken en bouw de training rustig op.

Het begint met het longeren  zoals in ons eerdere blog beschreven, eerst aan de enkele lijn, wanneer dit bevestigd verloopt , in stap draf en galop, dan kun je verder met de dubbele longe, waarna je achter het paardje kan lopen, en hem hiermee kan sturen en laten stoppen.

 

 

Om het paardje druk te laten ervaren op de strengen kun je het beste hier iemand achter het paardje mee  laten lopen, en deze de druk op de strengen wat laten opvoeren. Dit alles in een veilige omgeving van een binnen of buitenbak.  Als afwisseling in deze training neem je het paardje zo vaak mogelijk mee aan de hand de weg op, ze moeten wennen aan verkeer , geluid, waterplassen, bruggen , opvliegende eenden, en ook aan honden.  Je kunt dan ook het hoofdstel met oogklepjes aan doen, dan wordt het zicht aan de zijkanten beperkt.

Neem je tijd voor al deze stappen, wanneer  iets wat minder verloopt ga dan weer een stapje terug naar de basis.  Herhalen is het toverwoord, en bouw vertrouwen op met alle aanwijzingen die je van het paardje vraagt. Wanneer  je basis training goed doorlopen is, zal het inspannen rustig en met vertrouwen verlopen.  Ongeduld wordt afgestraft, en onzekerheid  wordt gevoeld.

 

 

De eerste keren dat je het paardje inspant , doe dit met z’n tweeën. Een begeleid het paardje aan het hoofd met een halstertouw, en de ander kan rustig plaats nemen op de bok. Wanneer het safe voelt wordt dit het moment om het paardje los te maken en het op eigen benen, op jouw stem en leidsels te sturen.  Ben je onzeker over dit traject dan zijn er professionals die tegen vergoeding je paardje beleren. Belangrijk is dat het paardje of jijzelf geen slechte of angstige ervaring op doet, want dit wordt vaak niet meer vergeten met alle consequenties van dien.

Top