Luizen en mijten bij minipaardjes
Als het winter wordt ontwikkelen onze minipaardjes hun super geïsoleerde wintervacht. Een gezond paardjes heeft een dikke glanzende bont vacht die mooi egaal over het lichaam ligt.
Maar dan ontdek je dat je paardje staat te schuren, en alle mogelijke plekje op stal en buiten opzoekt om tegenaan te schurken. Er kunnen schuurplekken, kale plekken en wondjes ontstaan. De warme dikke winterjas is een ideale plek voor luizen om zich te verstoppen en het valt niet mee om ze te traceren.
Je kunt het beste de vacht een beetje uit elkaar trekken op de warmste plekken, onder de voorpluk en onder de manen, en dan op zoek gaan naar kleine roodbruine beestjes, of witte puntjes wat de eitjes van de luizen zijn die ook wel neten worden genoemd.
Er zijn een aantal meest voorkomende bijtertjes
- Steekluis
- Bijtluis
- Mijten
De steekluis voedt zich met het bloed van het paardje, en vind je voornamelijk bij dikke manen en dikke staarten, is lui, en verspreidt zich niet zo snel over het hele lichaam.
De bijtluis daarentegen is een actieve rakker, en trekt over het hele lichaam van het paardje en kan wel 4-5 weken in leven blijven. Ze leven van haarschilvers en huidcellen. De hals borst en schoft zijn plekken waar je deze het snelst kan ontdekken.
Mijten komen vaker voor op de beentjes, ook daar waar er veel sokken en behang aanwezig is op de benen. Paardjes gaan vaak staan stampen met hun benen.
Al met al paardjes hebben er last van, en het is nog besmettelijk ook. Deze kriebel beesten springen van het ene op het andere paardje, dus grijp snel en efficiënt in voordat je andere paardjes ook besmet worden.
Bestrijden van luizen en neten
Bereid je voor op een lastige klus op een wintervacht. Bij de dierenarts kun je middelen krijgen waarmee je het paardje kunt wassen, dit moet je enkele keren herhalen. Maar je kunt je voorstellen dat dit in de winter geen makkelijke klus is, en je binnen de mogelijkheid moet hebben om het paardje weer te laten opdrogen. De wassing moet namelijk wel tot op de huid, en niet alleen oppervlakkig. Daarnaast zal je je stal en spullen ook goed moeten ontsmetten.
Een andere optie is om te beginnen met het paardje te scheren, de luizen en de mijten kunnen zich niet meer verstoppen en de behandeling met sprays en het wassen wordt eenvoudiger. Het paardje is wel zijn winterjas kwijt en zal voorzien moeten worden van passende winterdekens.
Een alternatieve route is diatomeeën aarde, een zuiver natuur product, wat aanvoelt als meel. Je kunt het paardje hiermee inpoeieren, en goed inmasseren. Behandel preventief ook de stal hiermee. De luizen raken uitgedroogd en sterven af. Het is onschadelijk en het proberen waard.
Niets doen is geen optie, zeker jonge dieren kunnen verzwakken van een luizenplaag en blijvende schade aan hun huidoppervlak houden.