Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Koorts bij een minipaardje? Kom in actie!

Koorts bij een minipaardje? Kom in actie!

Wanneer een paardje niet meer eet, of heel weinig eet, er een beetje moedeloos bij staat, futloos, lusteloos, dan is het tijd om in actie te komen. Enkele oorzaken kunnen zijn influenza, abcessen, long of darmontstekingen, bloedvergiftiging, rhinopneumonie.

Als er verwondingen zijn, of bacteriën en virussen dan gaat het lichaam van een paardje direct aan het werk, en kan er koorts ontstaan. Koorts is een aanwijzing dat er iets gaande is. Om te ontdekken wat het verloop is van de temperatuur wijzigingen is het raadzaam om dit meerdere keren in een etmaal te meten. Is er sprake van een stijging of daling?
De beste manier om een paardje te temperaturen is rectaal met een digitale thermometer. Na het mesten meet je de hoogste temperatuur. Noteer de gemeten lichaamstemperaturen gedurende deze periode. Wanneer er nog weinig eetlust is, is minder belangrijk als onvoldoende drinken. Te weinig vochtopname kan leiden tot uitdroging, wat zeker een signaal is om er een dierenarts erbij te halen, die kan dan een infuus aanleggen.

De normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 37 en 38 graden, wanneer er sprake is geweest van inspanning dan zal de lichaamstemperatuur wat hoger liggen.

We spreken van koorts vanaf 38.9 tot 41 graden, boven de 41 graden hebben we het echt over hoge koorts. Bij hoge koorts veranderen eiwitten in het lichaam van structuur en heeft snel medicatie nodig.
Een ondertemperatuur -36,5 graden is ook niet goed, en ook dan is het verstandig een dierenarts te raadplegen. Een paardje met een ondertemperatuur kan in shock raken door te snelle bloeddrukdaling als gevolg van hartfalen, bloedverlies, hevige diarree, ernstige koliek.

Vermijd contact met andere paardjes, je weet namelijk nog niet wat er aan de hand is.
Om te herstellen heeft een paardje rust nodig, en zeker geen inspanning.

Meten = Weten

Top