Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Koliek bij minipaardjes

Koliek bij minipaardjes

Koliek is een synoniem voor buikpijn. De term buikpijn doet het vermoeden dat het om een onschuldig probleem gaat, toch heeft koliek de reputatie levensbedreigend te zijn. De waarheid ligt ergens in het midden: koliek vraagt vrijwel altijd om snel ingrijpen, maar is meestal goed te behandelen.

Koliekverschijnselen zijn afhankelijk van de ernst van de koliekvorm. Een paardje met lichte koliek zal het eten laten staan, naar de buik kijken en mogelijk slaan naar de buik. Als de pijn groter wordt zijn de symptomen ook heftiger. Het paardje gaat meestal rollen en zweten en er treedt een verhoging van temperatuur, ademhaling en hartslag op.

De verschillende koliekvormen vragen om verschillende behandelmethoden. Als eigenaar dien je altijd de dierenarts te bellen als je vermoedt dat je paardje koliek heeft. Als het paardje rustig is kan het gewoon op stal staan, als je paardje onrustig is zoek dan een grotere ruimte zodat het zich niet vast rolt in de stal. Het is een fabeltje dat paardjes perse moeten wandelen bij koliek.

De dierenarts zal vervolgens bepalen welke behandeling nodig is, in veel gevallen biedt een pijnstiller in combinatie met een darmontspanner voldoende verlichting, bij verstopping dient de dierenarts meestal paraffine toe.

 

 

De bekendste vormen van koliek zijn :

Gaskoliek : Er treedt luchtophoping in de darmen op. Gaskoliek kan ontstaan door het eten van bedorven  voer, trage darmbewegingen of plotselinge rantsoenwijzigingen,.

Krampkoliek : Deze komt het meest voor, en is vaak vrij onschuldig. Bij krampkoliek trekken de spieren in de darmen samen. Krampkoliek wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld het drinken van teveel  koud water, of een plotselinge voerverandering.

Verstoppingskoliek :  Hierbij heeft het paardje last van een verstopping in de darmen, meestal is het eten van teveel stro de oorzaak. Een gevaarlijke variant waarbij chirurgisch ingrijpen niet altijd is te voorkomen.

Zandkoliek : Deze kan zowel plotseling als in een sluipende vorm optreden. Sommige paardjes maken er een hobby van om in korte tijd grote hoeveelheden zand in de paddock te eten. Of paardjes die gedurende een lange tijd gras van een zanderige bodem eten. De buikpijn die zandkoliek veroorzaakt is meestal vrij mild maar kan makkelijk terugkomen.

 

 

Koliek kan veroorzaakt worden door onder meer wormen vergroeiingen in de buik, slag in de darmen, tumoren, ontstekingen aangeboren afwijkingen en darmscheuringen. Ras, leeftijd en geslacht spelen geen rol bij de kans op koliek.

 

Voorkomen van koliek ?

De grootste risicofactoren kunnen worden aangepast, regelmatig ontwormen, een goede verse watervoorziening, voldoende beweging. Zet je paardje niet in een te schrale of vette wei, en schakel niet abrupt over naar ander strooisel of voer.

Wil je weten of je paardje teveel zand eet ? Los vijf of zes mestballen op in een emmer water, als er na een uur meer dan een theelepel zand op de bodem ligt is het verstandig bij de dierenarts een kuurtje tegen zandophoping te halen.

Top