Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Wat is het kleinste paardenras ter wereld?

Er zijn veel verschillende soorten paardenrassen, zelfs redelijk veel minipaarden rassen. Maar wat is nu het kleinste paardenras ter wereld? We kunnen u alvast verklappen dat dit de falabella is! Hieronder vertellen we alles over de kleinste paarden ter wereld.

Zuivere en gemixte minipaarden

In de categorie minipaardjes zijn er zuivere rassen en gemixte rassen. Falabella en Shetlanders zijn zuivere rassen. Daarentegen zijn het Nederlandse Mini Paarden Registratie stamboek  NMPRS,  Nederlands Appaloosa stamboek NAS,  Ameriacan Miniature Horse Association AHMA, American shetland  pony club ASPC,  AMHR , stamboeken die allemaal begonnen zijn met een uitgangspunt dat een mix van bloedlijnen met een uiterste stokmaat van 1.06 cm tot 1.17 cm mits veterinair in orde en getest toegelaten werden tot deze stamboeken.

Als je dus spreekt over het kleinste paardenras ter wereld, dan zouden hiervoor alleen de Falabella’s en de Shetlanders voor in aanmerking komen.  Echter  in alle stamboeken vindt je diverse maat categorieën, waarbij de mini-maat  ook weer in verschillende hoogtes wordt ingedeeld.

Wat is een mini paardje?

Verschil paard pony kleinste paardenras

Ieder stamboek heeft dus mini-maatjes. Maar wat is een mini-maatje nu eigenlijk ?  Kleiner dan 87 cm schofthoogte , of kleiner dan 75 cm schoft hoogte , of ienie mini kleiner dan 70 cm schofthoogte?

De meeste stamboeken omschrijven de minimaat onder de 87 cm.

De minipaardjes die geboren worden en onder de 75 cm schofthoogte uitkomen als ze volwassen zijn is een heel heel klein percentage.  Gezond en in  de juiste verhouding is het allerkleinste percentage.

Vaak worden kleine minipaardjes als veulen gefotografeerd, en  bestempeld als het kleinste paardje , erger nog zijn er minipaardjes die genetisch door een dwerg-gen zijn getroffen  en een achterstand in groei ontwikkelen met alle problemen van dien, en  in de media bestempeld als het kleinste paardje ter wereld.

Top