Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Jakobskruid ook giftig in hooi!

Jakobskruid ook giftig in hooi!

Jakobskruid het ziet eruit als een onschuldig lief geel bloemetje, maar pas op want hij bevat veel gif. Pony’s kunnen maar ongeveer 5% van dit gif verdragen, voordat het soms zelfs fataal kan worden.

 

Jakobskruid herkennen

Als eerste is het handig om te weten hoe het plantje er precies uitziet. Het lijkt natuurlijk een leuk fleurig geel bloemetje, maar hij is erg giftig. Insecten zijn hier dol op. Hij kan tot ongeveer 1 meter hoog groeien. De gele bloemetjes staan vlak naast elkaar en vormen een soort scherm. De stengel van Jacobskruid is stug en de bovenste helft is vertakt. De onderkant hiervan kan paars, rood of bruin kleuren. De bladeren zijn onregelmatig geplaatst aan de steel en staan dus niet recht tegenover elkaar.

Jakobskruid kan bloeien van juni tot oktober. Hij kan in bermen, stadsparken en natuurgebieden groeien. Soms dan verspreidt de plant zich naar paardenweiden. Dit kan dus een gevaar vormen voor de grazers. Als hij in kleine hoeveelheden in een weiland groeit en de dieren hebben genoeg te eten, dan is het geen probleem. De dieren eten hier wel omheen, maar als ze platgetrapte planten gaan eten dan is het mis.

 

Het gif

Hoe mooi deze plant ook is, hij kan fataal worden voor de pony’s die het eten. De plant heeft een bittere smaak als hij in het weiland staat. Dit heeft hij als afweer voor de dieren die hem willen eten. Pas als hij gemaaid wordt en in het hooi komt wordt het gevaarlijk. In gedroogde vorm verliest Jakobskruid zijn geur, kleur en smaak. Daardoor merken de paarden niet dat het giftig is. Het gif bevindt zich in de bladeren en de bloemen. Toch bevat de bloem 2x zoveel gifstoffen als de bladeren. Dit giftige stof die erin zit is Pyrrolizidine alkaloïd (Pa’s). Als een pony dit eet dan komen de giftige stoffen in de darmen terecht. De lever, die de darmen reinigt, probeert de giftige stoffen om te zetten naar minder giftige stoffen. Helaas werkt dit averechts en worden er door dit proces alleen maar giftigere stoffen aangemaakt. Deze giftigere stoffen maken geleidelijk de levercellen kapot. Uiteindelijk kan te veel van deze giftige stoffen fataal worden voor een pony.

 

 

Symptomen en gevolgen
De symptomen van Jakobskruid kan met de tijd heftiger worden. Omdat het plantje in kleine doseringen wordt gegeten hoopt het gif zich in langzame tijd op. De symptomen hiervan zijn bijvoorbeeld:

  • Loom, vermoeid
  • Doffe vacht
  • Diarree
  • Geen eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Extreem veel drinken
  • Conditie verlies
  • Overgevoeligheid aan de zon

 

Uiteindelijk kan dit leiden tot ergere aandoeningen. Zo tasten de giftige stoffen het hart en het centrale zenuwstelsel aan. Kan de pony last krijgen van coördinatiestoornissen, onrustig bewegen, abnormale stand. De pony kan veel pijn krijgen, niet meer kunnen slikken en zelfs verlies van het zicht kan voorkomen. Als zogende merries dit gif hebben, kunnen ze het doorgeven aan hun veulen via de melk. Dit moet voorkomen worden.

 

Leer, determineer en elimineer!

Het bestrijden van Jakobskruid is nog een hele opgave, aangezien de plant veel overlevingsstrategieën heeft. Als je het wil verwijderen moet je goed oppassen, want de sappen van deze plant kunnen blaren veroorzaken. Dus handschoenen aan, plant met wortel en al uitsteken en in de container!

Pas dus goed op voor dit plantje in de maanden juni tot en met oktober. Het gif kan nare gevolgen opleveren voor de pony en het kan zelfs tot de dood leiden. Daardoor moet je het verwijderen van het plantje strategisch aanpakken en zelf ook goed oppassen.

Top