Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Huisvesting

Ruimte

Velen vinden het lastig in te schatten hoeveel ruimte een minipaard of kleine pony nodig heeft. Omdat ze heel klein van stuk zijn, hebben ze niet veel ruimte nodig wordt al snel geroepen. Echter, is dit niet helemaal waarheid.

Ten eerste moet ieder paard de mogelijkheid hebben, een sprintje te kunnen trekken, lekker de benen kunnen strekken. Is dit niet mogelijk, dan is de oppervlakte niet voldoende voor het permanent houden van een (mini)paard of kleine pony.

Als voorbeeld kan de afmeting van een rijbak genomen worden, 20m x 40m. Op deze oppervlakte kunnen prima 2 minipaarden of kleine pony’s gehouden worden maar dit is toch wel minimaal. Echter, zal deze oppervlakte een zandpaddock worden, gras op zo’n kleine oppervlakte zal met 2 minipaarden of pony’s niet lang blijven. De dieren dienen goed bijgevoerd te worden, voldoende aandacht en extra beweging krijgen. Gezien de relatief kleine oppervlakte is het van belang dat de paarden wel voldoende extra beweging krijgen in de vorm van wandelen, aangespannen rijden, mee langs de fiets etc.

Ook dient er een goed mest beleid te worden gehanteerd om een constante wormen besmetting te voorkomen. De mest dient elke dag te worden verwijderd.

Gezelschap

Ten tweede is 1 (mini)paard alleen geen optie. Een paard, groot of klein, is een kudde dier en dient altijd met minimaal één soortgenoot te staan. Een geit, schaap of ander dier is geen gezelschap voor een (mini)paard! Wanneer een (mini)paard geen soortgenoot heeft ter gezelschap, kan het dier vereenzamen. Vereenzaming is misschien wel de ergste verwaarlozing van een paard.

Schuil mogelijkheid

Over het algemeen kunnen minipaarden en kleine pony’s prima tegen verschillende weersomstandigheden en dus 24/7 buiten gehouden worden. Ze maken in de winter een lekkere dikke wintervacht aan welke ze beschermt tegen de regen en de koud. Toch vinden veel minipaarden en pony’s het erg prettig om een schuilmogelijkheid te hebben, denk aan een schuurtje of inloop stal. Op deze manier kunnen ze zelf kiezen of ze droog binnen of toch buiten blijven staan. Een deken over een wintervacht heen leggen heeft geen zin en werkt zelf averechts. De vacht heeft een isolerende werking en gaat rechtop staan wanneer een paard het koud(er) krijgt. Wanneer er een deken bovenop ligt, kan dit niet meer en kan de vacht zelf de warmte en kou niet meer reguleren. Een winterdeken is pas nodig wanneer het paard geschoren is of bijvoorbeeld ziek is en zichzelf niet goed warm kan houden.

Stal

Een minipaard of kleine pony voor de nacht op stal en overdag lekker naar buiten kan natuurlijk ook. Voordeel van een stal is dat je de paarden individueel kan voeren en in alle rust hun eigen portie kan laten opeten. Een stal voor een minipaard hoeft niet zo groot te zijn als die van bijvoorbeeld een groot paard of pony. Een afmeting van 2 meter bij 2 meter is voor een minipaard prima. Voor grotere maten minipaarden en pony’s liever wat ruimer en voor de merries om in te bevallen ook. Een kraamstal heeft toch wel de afmeting van 3×3 meter nodig om te voorkomen dat de merrie vast komt te liggen of geen ruimte genoeg heeft voor een bevalling.

Wat betreft de bodembedekking zijn er vele opties mogelijk. Stro, zaagsel of vlas. Veel minipaarden liefhebbers maken gebruik van een combinatie van bovenstaande opties. Alle 3 de opties zijn prima geschikt voor minipaarden en kleine pony’s. Echter, voor de kraamstal is stro vaak erg glad voor de kleine hoefjes van de mini veulentjes. Om deze reden wordt er voor de kraamstal door verschillende minipaarden liefhebbers liever zaagsel gebruikt, al dan niet in combinatie met hooi. Hooi is dunner en veel minder glad voor de kleine, nog natte hoefjes van een veulen.

Het dagelijks verwijderen van mest en natte plekken in de stal is noodzakelijk om hygiëne te waarborgen. Verder zijn er nog een aantal punten van belang voor wat betreft de stal of schuilstal van een (mini)paard of kleine pony:

  • Pas op voor uitstekende gedeelten of voorwerpen, deze kunnen het (mini)paard of veulen verwonden en mogen liever niet aanwezig zijn in de (schuil)stal.
  • Hooinetten met te wijde mazen zijn gevaarlijk. Hier kunnen minipaarden en kleine pony’s sneller in verstrikt raken met bijvoorbeeld hun hoeven. Kleinmazige hooinetten (mazen van 3 cm en kleiner) zijn beter geschikt.
  • Hooi eten vanaf de grond is voor paarden beter en minder gevaarlijk.
  • Altijd schoon drinkwater ter beschikking
  • Goede ventilatie maar wel opletten dat het niet tocht. Een paard kan slecht tegen tocht.

De omheining van het weiland / paddock

De omheining voor minipaarden en kleine pony’s hoeft natuurlijk niet net zo hoog te zijn als voor de grotere paarden en pony’s. Bij gebruik van 3 draden of planken is 35 cm-70 cm-100 cm een mooie afstand. Op deze manier kunnen de kleinsten er niet onderdoor en de grotere paarden er niet overheen. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van stroomdraad, is het bredere band beter geschikt. Dit geeft minder risico dat het minipaard er in verstrikt raakt. Een houten omheining is het meest ideaal, toch wordt er aangeraden ook daarbij een stroomdraadje te spannen, om te voorkomen dat de kleintjes er tussendoor stappen of onderdoor gaan. Gaas is tevens een optie, maar ook hiervoor geldt, let op dat de mazen niet te wijd zijn. Wanneer de mazen te wijd zijn, kan het minipaard of de kleine pony hierin verstrikt komen te zitten met de kleine hoefjes.

Tips:

Minipaarden en kleine pony’s zijn erg gevoelig voor zand. Wanneer de dieren op kort gras of een zandpaddock gehouden worden, krijgen zij zand binnen. Dit zand hoopt zich op in de darmen wat uiteindelijk verstoppingen en koliek kan veroorzaken. Een aantal keer per jaar een zand kuurtje, helpt dit zand in de darmen af te voeren en kan zo problemen voorkomen.

Top