Huisvesting van een minipaard of kleine pony
Ruimte
Veel mensen vinden het moeilijk inschatten hoeveel ruimte een minipaard of kleine pony nou eigenlijk minimaal nodig heeft. Veel mensen denken, omdat ze klein van stuk zijn, ze ook niet veel ruimte nodig hebben. Dit klopt tot op zekere hoogte wel maar ook weer niet. Ze moeten namelijk zeker de mogelijkheid hebben om lekker te kunnen rennen, in beweging te zijn om de benen te strekken. Is dit niet mogelijk, dan is de oppervlakte echt te klein voor het permanent houden van een minipaard of pony op dat stuk. Om een makkelijk voorbeeld te nemen, pakken we de afmeting van een rijbak. Veelal zijn deze 20m x 40m. Op deze oppervlakte kunnen prima 2 minipaarden of kleine pony’s permanent gehouden worden, al is het minimaal. Wanneer dit een zandpaddock betreft, en deze schoongehouden wordt, is er niet veel aan de hand. Het goed schoonhouden van deze kleine oppervlakte voorkomt een constante wormenbesmetting bijvoorbeeld.
Wanneer het een stuk grasland betreft, zal het gras op deze kleine oppervlakte met minimaal 2 pony’s of minipaarden, niet lang groen blijven. In dit geval dienen de dieren goed bijgevoerd te worden met bijvoorbeeld hooi en daarnaast natuurlijk voorzien worden van de nodige aandacht en extra beweging. Bij een kleine oppervlakte van de permanente leefomgeving, is het van groots belang dat deze paarden extra beweging krijgen, bijvoorbeeld door te gaan wandelen, aangespannen rijden, longeren, mee langs de fiets etc.
Gezelschap
1 paard alleen is absoluut geen optie, daar ze kuddedieren zijn. Een paard, of deze nou groot of klein is, dient ten alle tijden met in iedergeval 1 soortgenoot te staan. Een schaap of geit is geen soortgenoot en ook geen goed gezelschap voor een paard. Wanneer een (mini)paard geen soortgenoot heeft ter gezelschap, kan het dier gaan vereenzamen. Vereenzaming is misschien wel de ergste verwaarlozing van een paard.
Schuil mogelijkheid
Over het algemeen kunnen minipaarden en kleine pony’s prima tegen verschillende weersomstandigheden en dus 24/7 buiten gehouden worden. Ze maken in de winter een lekkere dikke wintervacht aan welke ze beschermt tegen de regen en de koud. Toch vinden veel minipaarden en pony’s het erg prettig om een schuilmogelijkheid te hebben, denk aan een schuurtje of inloop stal. Op deze manier kunnen ze zelf kiezen of ze droog binnen of toch buiten blijven staan.
Stal
Overdag naar buiten en voor de nacht op stal is natuurlijk ook een prima optie. Misschien wel het grootste voordeel van een stal is dat je de paarden individueel kan voeren en in alle rust hun eigen portie kan laten opeten. Een stal voor een minipaard hoeft niet zo groot te zijn als die van bijvoorbeeld een groot paard. Een afmeting van 2m bij 2m is voor een minipaard prima. Voor grotere maten minipaarden en pony’s liever wat ruimer en voor de merries om in te bevallen ook. Een kraamstal heeft toch wel de afmeting 3m bij 3m nodig om te voorkomen dat de merrie vast komt te liggen of geen ruimte genoeg heeft voor een bevalling. Wat betreft de bodembedekking zijn er vele opties mogelijk. Stro, zaagsel of vlas. Alle 3 de opties zijn prima geschikt voor minipaarden en kleine pony’s.