Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.
Hoesten – onschuldig of problematisch?

Hoesten – onschuldig of problematisch?

Ook bij een minipaardjes begint de ademhaling door de neus, en niet door de mond. De lucht die door de neusholte gaat is bedekt met slijmvlies. Het slijmvlies zorgt ervoor dat de lucht wordt schoon gemaakt en verwarmd. Nadat de lucht de neusholte voorbij is gaat het naar de keelholte waar de slokdarm en de luchtpijp zich bevinden. De natuur voorziet in een bijzonder klepjes systeem ter voorkoming dat voedsel in de luchtpijp verdwijnt

Een paardje van 150 kilo in rust ademt zo’n 20 liter zuurstof per minuut in, in beweging kan dit oplopen tot het drievoudige. Voor hun algemene conditie is het dus belangrijk dat ze kunnen rekenen op gezonde luchtwegen.

Één hoestje kan veroorzaakt worden door een kleine irritatie, maar wanneer een paardje regelmatig door de dag of s ’avonds staat te hoesten en dit soms gepaard gaat met neus uitvloeiing dan is het raadzaam on in actie te komen en er een dierenarts bij te halen. Verwaarlozing hiervan kan leiden tot een chronische aandoening waar ze slecht of helemaal niet vanaf komen, dit is ondermijnend voor de algehele conditie van het paardje.

Er zijn vele soorten luchtweg problemen die kunnen worden vastgesteld zoals bijvoorbeeld: astma, bronchitis, longemfyseem, COPD, dampigheid, etc. Wees er gewoon op tijd bij!

Wat kun je zelf doen om dit te voorkomen?

  • Kwaliteit van het hooi controleren en verbeteren, stof in het hooi is killing voor paardjes met gevoelige luchtwegen. Het bevochtigen van hooi zal helpen om het minder stoffig te maken.
  • Ammoniak lucht uit de box halen, door te zorgen voor altijd een schone stal en de natte plekken dagelijks te verwijderen.
  • Kijk eens naar een andere soort van bodembedekking op stal, vervang stro door vlas of houtsnippers. Een stoffige stalbodem is ook een bron van luchtweg irritaties
  • Voorkom tochtstromen op stal.
  • En natuurlijk veel buiten in de wei, en de binnen uren beperken tot daar waar het niet meer kan in verband met weersomstandigheden.
  • Ondersteunende middelen in de voeding die een positief effect hebben op de slijmvliezen. Fenegriek is een natuurlijk middel wat vaak wordt ingezet ter verbetering van luchtwegen en immuun systemen.
Top