Hinniken en hoe pony’s met elkaar praten
Paarden en pony’s gebruiken vooral de lichaamstaal om te communiceren maar ook hinniken geeft een bepaalde boodschap weer. Mensen die veel met paarden en pony’s doorbrengen zullen zeker de verschillende manieren van hinniken al opgemerkt hebben.
Communiceermiddel
Het hinniken van een pony heb je vast wel eens gehoord. Veel mensen zullen het herkennen als ze pony’s uit de wei halen en er één overblijft. Ook als een merrie van haar veulen gescheiden is zullen ze gaan hinniken naar elkaar om contact te zoeken. Hinniken is niet het enige communicatiemiddel dat pony’s gebruiken. De lichaamstaal van de pony zegt veel over zijn gevoel. Bij lichaamstaal spreken we over de uitdrukkingen van het hoofd:
- Ogen
- Oren
- Neus
- Mond
En eventueel gebruiken van de rest van het lichaam:
- Staart
- Stampen met de voeten
- De manier waarop ze staan
Hoe werkt een hinnik
Het hinniken van het pony gebeurt door diep in- en uit te ademen. Bij het uitademen komt er lucht langs het strottenhoofd. Daardoor gaan de stembanden trillen en komt er geluid uit. De keel en de mond zijn meestal geopend. De hoeveelheid lucht en de manier waarop de lucht wordt uitgestoten bepalen de hoogte en de sterkte van de hinnik. Dat komt omdat de holtes in het hoofd en in de borst als een soort klankkast werken. Ze weerkaatsen de klanken, waardoor het geluid versterkt kan worden.
Geluiden van een pony
Er zijn verschillende geluiden die een pony kan maken. Hier zijn de meest voorkomende geluiden:
Hinnik (neigh/whinny)
De hinnik is het bekendste geluid dat een pony kan maken. Het lijkt op een soort schreeuw en het is meestal een waarschuwingssignaal. De hinnik is een beetje schel en kan soms worden gehoord tot op een kilometer afstand. Een pony probeert bijvoorbeeld contact te zoeken met een pony die uit zijn gezichtsveld is. Het kan ook een waarschuwing zijn dat de pony misschien gaat trappen. Soms kan je aan de lichaamstaal van een pony zien dat hij een hinnik gaat maken. Hij begint met zijn hoofd te schudden en heft zijn snuit vooruit. Soms knippert hij meer dan normaal voordat hij een hinnik maakt. Zo kan hij zijn opwinding uiten of naar andere pony’s communiceren.
Grinnik (nicker)
De grinnik is een geluidje dat klinkt als zacht gegrinnik. De duur is meestal 0,2 tot 1,7 seconden. De pony kondigt meestal zijn aanwezigheid aan en gebruikt het als een soort begroeting. De grinnik wordt gemaakt door de neusgaten die geopend zijn, terwijl de mond dicht blijft. Als de pony’s voer krijgen maken ze vaak dit geluidje. Ook een merrie die bezorgd is over haar veulentje maken dit geluid. Ze signaleren naar hun veulen dat ze dichter bij haar moeten komen.
Gegil (squeal)
Dit geluid wordt vaak gemaakt tijdens een agressieve of seksuele ontmoeting. Het kan zo’n 0,1 tot 1,7 seconden duren. Meestal is de mond van de pony gesloten en zijn de mondhoeken geopend. Het geluid kan hoorbaar zijn tot meer dan honderd meter. Bij een agressieve ontmoeting is het een verdedigingssignaal. Meestal wil de pony zeggen ‘tot hier en niet verder’. Hengsten maken het vaakst dit signaal. Bij een merrie zal dit geluid maken wanneer ze hengstig is en door een hengst wordt benaderd. Ze is hem dan aan het lokken en wil graag gedekt worden.
Briesen (Snort)
Briesen doet pony’s vaak als ze ergens opgewonden over zijn of als ontspanning na een heftige inspanning. Briesen heeft twee functies. De eerste is dat hij ademhaling vrijmaakt. De pony blaast dan lucht door zijn neus uit en maakt de luchtwegen vrij. Er wordt kort en krachtig uitgeademd, zijn mond blijft gesloten en zijn neusvleugels trillen heen en weer. Zo kan hij zich klaar maken om te vluchten of om zijn neus schoon te maken en stof te verwijderen. De tweede functie is om de rest van de kudde te laten weten dat er gevaar is. Het duurt ongeveer 0,8 of 0,9 seconden en kan vanaf ongeveer 40 meter gehoord worden.
Zucht (sigh)
Dit geluid maken pony’s regelmatiger. Ze ademen diep in en ademen rustig, hoorbaar en diep uit. Als ze zuchten betekent het dat de pony relaxed is. Als ze geborsteld worden of lekker gelongeerd worden kunnen ze zuchten. Soms doen ze het ook als ze verveeld zijn of als ze een oefening voor een lange tijd uitvoeren.
Wat kun je hiervan leren ?
Het herkennen van al deze geluiden en er een betekenis aan te kunnen geven levert weer wat meer inzicht in de gemoedstoestand waarin je pony zich bevindt, en het is fijn om hierop te kunnen anticiperen. Je kunt ze gerust stellen, je kunt ze een begroeting geven, afleiden, en ze kalmeren.
Het verbeterd altijd weer meer je band met je pony.