Enten & ontwormen van een minipaard
Net als vele andere dieren worden ook paarden ingeënt tegen verschillende ziektes en dienen ze tijdig ontwormd te worden. Maar hoe zit dit nu precies? Het is altijd raadzaam om dit in overleg met je dierenarts te doen. Samen met je dierenarts kan je hiervoor een plan maken welke aansluit bij de behoeften van je minipaard of pony. In deze blog hebben we het in grote lijnen wat voor je uitgewerkt.
Enten
Wanneer een veulen net geboren is, is het raadzaam de dierenarts langs te laten komen voor een kleine veulen check up. De dierenarts controleert of merrie en veulen goed de geboorte hebben doorstaan en het veulen kan van de dierenarts de zogenaamde “veulen spuit” krijgen. Deze veulenspuit op dag 1 van het veulen voorkomt tetanus binnen de eerste 10 dagen. Zodra het veulen ouder dan 6 maanden is geworden, kan de eerste basis enting gegeven worden. Dit is een influenza + tetanus enting. Deze dient na 6 weken na de eerste spuit, nog een keer herhaald te worden. Daarna is het veulen beschermd en kan de enting 1x per jaar herhaald worden om deze up to date te houden. Zeker voor fokmerries of paarden die veel op ander terrein of met vreemde paarden in aanraking komen, is het aan te raden deze entingen up to date te houden. Wanneer een paard geënt wordt, krijgt deze van de dierenarts een sticker, handtekening en aantekening in het paspoort dus dit is tevens netjes te controleren.
Ontwormen
Ieder paard, groot en klein heeft wormen in zijn/haar lichaam. Teveel wormen in het lichaam van het paard zijn eigenlijk een constante bedreiging voor de gezondheid. Wanneer de paarden op een relatief klein stuk weiland staan wat weinig tot niet afgewisseld kan worden met andere weilanden, is de kans op constante herbesmetting heel erg groot. De eitjes van de wormen worden uitgepoept door het paard en vallen in het weiland. De paarden eten dit gras weer op en zo komen de eitjes weer in het lichaam van het paard waar ze uit komen. De cyclus is zo weer rond. Om dit tegen te gaan is het weiland goed schoonhouden, de poep er netjes uit halen etc, al een grote stap in de goede richting. Afwisselen met een ander stuk weiland is ook aan te raden. Toch blijft ontwormen van groot belang om grootschalige worminfecties te voorkomen. Van grootschalige worminfecties kan het paar goed ziek worden, koliek krijgen, verstoppingen krijgen of zelfs overlijden. Omdat wormen resistent kunnen worden voor de werkzame stoffen in de wormspuiten, is het van belang af te wisselen met de werkzame stoffen in de betreffende wormenspuiten. Op deze manier voorkom je resistentie tegen bepaalde middelen en weet je dat je het juiste middel ook op het juiste moment toedient. Daarom is het zo belangrijk om met je dierenarts een goed ontworm schema op te stellen en je hier aan te houden.