Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Blog item

Dracht

Dracht

Je merrie is gescand bij de dierenarts en hier is een prachtig vruchtje op de echo te zien. Gefeliciteerd! Je merrie is drachtig. Een spannende maar mooie periode breekt aan en het aftellen kan beginnen!

De eerste paar maanden zal je weinig verschil merken aan je merrie. Wellicht door de hormonen dat het gedrag licht veranderd maar aan haar uiterlijk zie je nog weinig verschil. Het is uiterst belangrijk om je merrie in goede conditie te hebben en houden. Blijf dus lekker met haar trainen en om haar bespiering en conditie lekker op pijl te houden. Op deze manier is zij beter voor bereid voor de bevalling en daarna het verzorgen van haar veulen.

Tot 2 maanden voor uitgerekende datum is het prima, zelfs heel goed, om je merrie voldoende beweging te blijven geven. Op deze manier blijven haar spieren in vorm, waar ze tijdens de bevalling weer profijt van heeft. Kijk wel in hoe verre ze dit nog aan kan naar mate de uitgerekende datum dichterbij komt en dus haar buik groter en groter wordt.

Laat je merrie tevens ruim op tijd inenten tegen influenza en tetanus. Niet alleen voor de antistoffen voor het veulen maar ook om complicaties tijdens de dracht en erna te voorkomen.

Na een aantal maanden zal je verschil gaan zien in de buik van de merrie. Een echte zwangere buik gaat zichtbaar worden. De ene keer hangt deze wat meer naar links, de andere keer wat meer naar rechts. Op een gegeven moment kun je het veulen soms zelfs voelen of zien bewegen. Een geweldig moment natuurlijk!

Enkele maanden voor de uitgerekende datum is het van belang dat je je merrie extra gaat bijvoeren. Merrie brok is een goede start, hier zitten extra vitamine en mineralen in voor merrie en haar ongeboren veulen. Uiteraard blijft voldoende ruwvoer een must. Je zult zien dat je merrie op den duur meer nodig heeft om goed op gewicht en bespiering te blijven. Daarnaast kan zij vast gaan wennen aan haar kraambox. Op deze manier wordt dit een vertrouwde omgeving voor haar en bouwt het veulen reeds antistoffen op voor deze omgeving om in geboren te worden.

Mits je merrie het leuk vindt, blijf lekker met haar tutten, poetsen, wandelen en haar op haar gemak stellen in haar kraambox. Op deze manier vertrouwd ze op jou en zo kan je straks tijdens de bevalling als vertrouwenspersoon voor je merrie fungeren en haar helpen waar nodig. Zij ziet jou dan als de “hengst” die zijn merrie zoals in de natuur beschermd en ondersteund tijdens de bevalling.

Twijfel je over iets? Bel gerust je dierenarts voor overleg. Zie je het niet zitten om de bevalling zelf te begeleiden? Schakel een professioneel bedrijf, stal of fokker in welke als dienst kraambegeleiding aanbiedt. Better safe than sorry!
Nogmaals: Een spannende maar geweldige periode breekt aan. Een goede voorbereiding is het halve weer maar het aller belangrijkste: GENIET!

Top