Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

Blog item

De vacht

De vacht

In de winter en zomer zien minipaarden en pony’s er heel anders uit. Dit komt omdat ze, net als andere paarden, in de winter een lekkere warme, dikke wintervacht hebben en in de zomer een mooie gladde, glanzende zomervacht. Zodra de dagen korter worden, beginnen de paarden al te verharen en verschijnt er een mooi begin van een wintervacht. Zodra de dagen weer langer worden herhaald dit proces zich maar verwisseld de wintervacht zich voor de korte zomervacht. De vacht van een paard is eigenlijk een spiegel van het paard zijn welzijn. Een gezond paard heeft tevens een gezonde vacht met een mooie glans, mooi dekkend en bij sommige paarden verschijnen er prachtige “appeltjes” door de vacht. Wanneer een paard goed in zijn vel zit en dus een mooie wintervacht aanmaakt, heeft deze eigenlijk geen dekens meer nodig. De vacht is als het ware een deken van zichzelf en beschermd het paard tegen kou, wind en de verschillende weersinvloeden.
Wanneer je met je minipaard of pony in de winter veel aan het werk gaat, bijvoorbeeld aangespannen voor de wagen, of wanneer ze een huid/vacht probleem hebben zoals luis, kan ervoor gekozen worden het paard te scheren. Ook in het zomerseizoen worden er vele minipaarden geschoren voor het keuring- en showseizoen. Zodra de vacht geschoren is, is deze niet meer waterdicht en is het paardje niet meer beschermd tegen verschillende weersinvloeden, de natuurlijke bescherming is dan compleet weg. Om dit op te vangen zal het paardje tegen de regen een waterdichte deken op moeten. In de winter dient dit een waterdichte winterdeken met vulling te zijn. Wanneer de paarden wisselend buiten en binnen staan, kan er gekozen worden om met lage te gaan werken. Vergelijkbaar met mensen die buiten een jas aantrekken maar binnen deze lekker uit kunnen doen. Bijvoorbeeld: Voor op stal een lekkere warme staldeken (deze zijn niet waterdicht maar wel warm door de vulling) en wanneer het paard naar buiten gaat komt hier een waterdichte regendeken of gevoerde winterdeken (afhankelijk hoe koud het is) overheen. Op deze manier kan je verschillende combinaties maken, afgestemd op de behoeften van jou minipaard of pony.

Let op: Wanneer je een deken over een wintervacht heen legt, hoe goed bedoeld ook, werkt dit averechts. Als een paard of pony het koud krijgt, gaan de haren van de wintervacht rechtop gaan staan zodat er lucht tussen kan komen. Met deze lucht isoleert de vacht zichzelf en in combinatie met de natuurlijke vetlaag van de vacht zelf, houdt het paard zichzelf warm. Zodra je hier een deken overheen legt, wordt de vacht weer platgedrukt en kan hier geen lucht tussen komen als isolatie. Dan kan het paard zichzelf dus niet meer warm en geïsoleerd houden.

Top