Voor een betere ervaring u uw browser wijzigen in CHROME, FIREFOX, OPERA of Internet Explorer.

AMHR ASPC minipaard kopen of verkopen

American Miniature Horse Registery

AMHR staat voor American Miniature Horse Registery. Het is maar 1 letter verschil met AMHA en daarnaast lijkt dit stamboek ook erg veel op het AMHA. Het grote verschil is de maatvoering. Binnen het AMHR mogen de minipaarden ook groter dan 34 inch zijn, maximaal 38 inch gemeten op de laatste maanhaar. Het kan dus zijn dat sommige Amerikaans gefokte paardjes dubbele stamboek papieren hebben. Dit kan alleen bij minipaarden onder de 34” vanwege het AMHA. De grotere minipaarden hebben officieel dan alleen AMHR-papieren of zijn tevens ASPC geregistreerd (zie onderstaande uitleg over dit stamboek).

 

ASPC – American Shetland Pony Club

Dit is eigenlijk een van de oudste verenigingen binnen de minipaarden wereld. Het ASPC bestaat namelijk al sinds 1888 maar het ras werd al gefokt begin 1800. ASPC staat voor American Shetland Pony Club en is ontstaan nadat minipaarden en shetlander liefhebbers deze dieren uit Europa ging importeren en hiermee ging fokken. Hackney’s hebben ook een zeer groot aandeel in de bloedvoering van een gedeelte van deze populatie stamboekdieren. De laatste 120 jaar is er ook gebruik gemaakt van andere rassen, om het gebruik te stimuleren.

Het ASPC en AMHR zijn eigenlijk 1 stamboek maar maken wel onderscheidt in het papierwerk aangezien de rassen ook steeds meer verschillend worden.  Zo krijgen enkel de 100% ASPC gefokte minipaarden de ASPC-papieren. Wanneer er een ASPC gekruist wordt met een AMHR dan krijgt deze nakomeling alleen AMHR-papieren. Inmiddels zijn er ook veel AMHA, AMHR en ASPC-minipaarden geïmporteerd naar Europa en tevens toegelaten + opgenomen binnen het Nederlandse stamboek (NMPRS).

Voor meer informatie over deze rassen, zie het kopje Stamboek informatie AMHR ASPC.

 

Tips:

Bij aankoop van een AMHR/ASPC-paard is het van belang dat de Transfer papieren ingevuld en getekend worden door de vorige eigenaar op papier en de nieuwe eigenaar. De vorige eigenaar betekend degene die als laatste op de achterkant van het stamboek papier vermeld staat. Gebeurt dit niet, kan je het paardje in Amerika helaas niet op je naam zetten en niet inzetten voor de shows of fokkerij. Check dit dus goed bij aankoop van een Amerikaans paard. Veel Aerikaanse minipaarden zijn bij meerdere stamboeken geregistreerd. Zo is een paardje bijvoorbeeld zowel AMHA als AMHR (zie onderstaande uitleg over het AMHR) Om binnen Nederland te fokken en een paspoort aan te vragen is het NMPRS een goed stamboek om de paardjes te registreren en te laten keuren. Zo kan een minipaardje dus zowel AMHA – AMHR als NMPRS zijn.

Op deze pagina staan enkele recente advertenties van de verschillende AMHR & ASPC paarden die te koop aangeboden worden of juist worden gezocht. Klik op bekijk alle advertenties onderaan de pagina om naar een overzicht te gaan met alle AMHR ASPC gerelateerde advertenties.

Top